Odzivi Razvoj 02

 

Od osnivanja kompanije AGROSAVA brinemo o životnoj sredini i njenoj zaštiti. Svesni smo problema zagađenja i želimo da svojim primerima podignemo svest i dopremo do što većeg broja ljudi u budućnosti, kako bismo prevazišli visok nivo zagađenja čitave planete.

Primeri dobre prakse u Agrosavi po pitanju očuvanja životne sredine.

1. Dostupna i obnovljiva energija

 

AGROSAVA je u protekle dve godine realizovala solarni projekat koji obezbeđuje proizvodnju čistije i zelenije energije. Implementirani su obnovljivi izvori energije koji potiču direktno iz sunca. Korišćenjem solarne energije, ne stvaraju se gasovi i efekat staklene bašte što je i više nego odlično obzirom da ne doprinosi globalnom zagrevanju. Godinu dana korišćenja ove energije, količina ugljen-dioksida bi se mogla smanjiti do 80%.

Lokacije solarnih panela:

Solarni paneli AGROSAVE se nalaze na dve lokacije:

 • Prva lokacija instaliranih solarnih panela je magacin M10, a efekti njihovi primene od 540 Kwh od izuzetnog su značaja. Takođe, podmiruju potrebe električne potrošnje u proizvodnom pogonu, a višak proizvedene električne energije je oko 30%.
 • Druga lokacija je magacin M20. Unutar magacina se nalazi podešen sistem od 650 Kwh koji podmiruje 90% potrebne električne energije u Pogonu za proizvodnju hrane za kućne ljubimce.

Zahvaljujući solarnom sistemu, naša fabrika ima mogućnost neograničene upotrebe tople vode i klima uređaja, a ukupna potrošnja biomase – sopstvenih sirovina za grejanje, u 2021. godini iznosila je između 500 i 530 tona. Prednost panela leži u dužem veku upotrebe dok im je održavanje gotovo nepotrebno. Ovim načinom grejanja čuvamo fosilna goriva koja predstavljaju ograničeni izvor energije.

 

Odzivi Razvoj 03

2. LED fabrička svetla – LED sijalice

 

AGROSAVA je u 2021. i 2022. godini završila projekat zamene fluorescentne rasvete LED fabričkom rasvetom.

Brojne su prednosti LED sijalica. Samo neke od njih su:

 • ušteda energija veća i do 75%
 • netoksičnost
 • mogućnost reciklaže
 • životni vek i do 5 puta duži od fluorescentne rasvete
 • poboljšavanje vidljivosti radnog prostora
 • niži troškovi održavanja

 

Odzivi Razvoj 04

3. Dobra proizvodna praksa i tehnološka unapređenja

 

 • proizvodnja i laboratorija agrohemikalija
 • proizvodnja plastične ambalaže


U proizvodnji i laboratoriji agrohemikalija
, u upotrebi su novi rastvarači sa ekološki prihvatljivom hemijom, dok se rastvarači koji više nisu upotrebljivi u analizama, koriste za ispiranje sudova.
Radi uštede vremena rada aparata, optimizuju se uslovi pod kojima se vrše analize, a rezultat je smanjenje količine potrošenih rastvarača i energije.

U procesu proizvodnje plastične ambalaže, tehnološkim unapređenjem dobijen je proizvod koji je za 10 do 50% lakši od prethodnog dok je kvalitet ostao nepromenjen.

Ovim postupkom postignuti su sledeći benefiti:

 • ušteda energije u proizvodnji
 • smanjenje sirovine – plastike
 • pojava minimalnog ambalažnog otpada

Proizvodom manje težine uspeli smo da smanjimo količinu ambalažnog otpada nastalog kao posledica upotrebe agrohemikalija.

4. Uklanjanje ambalažnog i ostalih vrsta otpada

 

Svesni smo da zagađenje životne sredine različitim vrstama otpada predstavlja značajan ekološki problem.
Upravo iz tog razloga smo planom upravljanja otpadom i njegovom doslednom primenom obezbedili sortiranje svih vrsta otpada na mestu nastajanja. Na ovaj način pripremljen, otpad je spreman za recikliranje, tretman ili uklanjanje.

Ambalaža i njen kvalitet presudni su kada se radi o bezbednoj isporuci i upotrebi sredstava pravilnim, trostrukim ispiranjem nakon upotrebe preparata. Ovim se obezbeđuje efikasnost svakog koraka u procesu saniranja ambalažnog otpada – od sakupljanja pa sve do tretmana.

AGROSAVA ima sklopljen Ugovor sa podoperaterom koji sakuplja i sanira ambalažni otpad naših krajnjih korisnika.
Samo u 2021.godini sakupljeno je i zbrinuto preko 55 tona ambalažnog otpada, a cilj nam je da se u godinama koje nam slede ovaj broj poveća.

 

Odzivi Razvoj 05

5. Naša zelena sredina

 

Možemo da se pohvalimo dugogodišnjom tradicijom sadnje drveća u krugu fabrike i van nje. Svaka površina koja nije u funkciji se ozelenjava.
Preko hiljadu stabala različitih vrsta kao što su platan, lipa i bagrem, obezbeđuje našim zaposlenima i posetiocima osećaj kao da su u parku gde mogu uživati u hladovini raskošnog drveća.
Kancelarije smo ukrasili raznovrsnim biljkama i time povećali nivo kiseonika u samom radnom prostoru i smanjili nivo štetnih zagađivača kao što su ugljen-dioksid i formaldehid.
Zelenilo i ukrasno bilje, pored brojnih benefita, oplemenjuju i ulepšavaju čitav unutrašnji prostor kompanije.

 

Odzivi Razvoj 06