Edit

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Azijska voćna mušica

(Drosophila suzukii)

Azijska voćna mušica je štetočina koja ima širok spektar domaćina, a najveće štete nanosi jagodastom, koštičavom voću i vinovoj lozi.
Vrsta može imati 12–15 generacija u toku godine. Životni ciklus može trajati od 10 do 30 dana. Azijska voćna mušica uglavnom prezimljava u formi odrasle forme u zaštićenim sredinama. Ženke postaju aktivne nekoliko dana pre mužjaka, kada su temperature iznad 100°C. Optimalne temperature za razviće su od 20 do 300°C.

U povoljnim uslovima može biti aktivna celu godinu. Ženke aktivno traže plodove domaćina koji sazrevaju. Poznata je kao štetočina voćnih plodova koji imaju tanku pokožicu (trešnja, višnja, jagoda, malina, kupina, grožđe). Nazubljenom leglicom zarežu pokožicu ploda i ispod pokožice polažu jaja. U plodovima u kojima su odložena jaja razvijaju se larve.

Suzbijanje: najveće štete ova vrsta nanosi tokom perioda zrenja. Zbog toga se mora koristiti insekticid Plures sa kratkom karencom, brzim delovanjem i povoljnim ekotoksikološkim svojstvima. Plures se primenjuje u količini 0,5–0,7 l/ha, tretiranjem na početku sazrevanja plodova.

Povezani proizvodi

Testiranje: Dynamic Posts - ACF Relationship Field