Edit

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Bela leptirasta vaš

(Trialeurodes vaporariorum)

Bela leptirasta vaš je jedna od najštetnijih vrsta insekata u povrtarskoj proizvodnji. Odrasli insekt je sitan, beo, sličan leptiru, sa telom i krilima prekrivenim finom, belom voštanom prevlakom. Jaja su sitna, pričvršćena za naličje lista. Razvoj larve traje oko mesec dana. Brzina razvoja svake individue strogo je povezana sa mikroklimom. U toku godine ova vrsta razvija 8‒10 generacija, tako da brzo može doći do prenamnoženja i velikih šteta. Sisanjem sokova duž lisnih nerava vaši iscrpljuju biljku, lišće postepeno žuti, nekrotira i opada. Slabljenje vitalnosti biljke uzrokuje i sitnije plodove i niži prinos. Tokom ishrane, vaši luče mednu rosu koju naseljavaju saprofitne gljive čađavice i utiču na smanjenje fotosinteze, a plodovi postaju prljavi, neugledni i smanjene tržišne vrednosti.

Suzbijanje bele leptiraste vaši je složeno i izvodi se tokom celog vegetaciong perioda. Pored uspostavljanja ravnoteže u ishrani i navodnjavanja biljaka, obavezno je redovno uništavanje korova, otpadnog materijala i kontrola biljaka. Sa hemijskom zaštitom treba početi čim se primeti prisustvo vaši. Kasniji tretmani imaju ograničenu efikasnost zbog istovremene pojave različitih razvojnih stadijuma, koji su i različito osetljivi prema insekticidima.

Povezani proizvodi

Testiranje: Dynamic Posts - ACF Relationship Field