Edit

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Čađava pegavost i i krastavost plodova kruške

(Venturia pyrina)

Čađava pegavost lista i krastavost ploda kruške javlja se na lišću, mladarima i plodovima. Zbog površinske voštane kutikule lišće kruške je otpornije od plodova, koje u povoljnim uslovima može biti potpuno uništeno.
Prvi simptomi infekcije pojavljuju se u obliku masnih kružnih pega koje kasnije postaju crne i plutaste. Pokožica na mestu krasta često puca kada dostignu sortnu veličinu, prouzrokujući nesimetriju plodova. U toku leta, ukoliko dođe do pojave pucanja krasta na peteljci, plodovi mogu prevremeno otpasti.

Najefikasnija zaštita od ove bolesti postiže se preventivnim tretmanima u periodu primarnih infekcija.
Prvo prskanje, u fazi bubrenja pupoljaka do fenofaze „mišje uši”, obavlja se preparatom na bazi bakra (Everest), koji deluje kao fungicid i baktericid. Početkom listanja, sprečavanje infekcije postiže se primenom fungicida Mankosav 75 WG, koji može da se koristi kada su niske temperature i ima preventivno delovanje. U fazi belih balona koristi se Delan® 700 WG. Tretmane obavezno raditi pre kiše ili ostvarenja uslova za infekcije, u razmaku od 8 do 10 dana.

Povezani proizvodi

Testiranje: Dynamic Posts - ACF Relationship Field