Edit

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Cikada vinove loze

(Scaphoideus titanus)

Cikada Scaphoideus titanus je monofag, što znači da svoje razviće završava na vinovoj lozi. Ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu jaja ispod kore dvogodišnjih lastara. Larve se pile obično krajem prve polovine maja, a razviće traje oko 5 nedelja. Ima 5 stupnjeva razvića. Odrasle cikade se pojavljuju u julu, kada legalicom ubadaju jaja u drveni deo pupoljka.

Cikada Scaphoideus titanus je jedini poznati vektor fitoplazme Flavescence doree, koja prouzrokuje oboljenje zlatasto žutilo vinove loze. Cikada sisanjem usvaja fitoplazmu iz floema, zatim se fitoplazma razvija u pljuvačnim žlezdama, posle čega postaje infektivna.

Zlatasto žutilo se suzbija tretiranjem larvi S. titanus, posle piljenja u maju. Inkubacioni period za larve, da bi bile infektivne, traje oko 21 dan, pa se tretiranjem preparatom Todome® 240 SC, Fastac® 10 EC i drugim 2 puta može uspešno sprečiti širenje bolesti u istom vinogradu.

Povezani proizvodi

Testiranje: Dynamic Posts - ACF Relationship Field