Edit

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Jabukin smotavac

(Cydia pomonella)

Jabukin smotavac je štetočina koja ne ugrožava voćnjak kao stanište, ali ishranom na plodovima smanjuje njihovu tržišnu vrednost. Oštećeni plodovi prevremeno opadaju, ne zadovoljavaju potrebne standarde kvaliteta i nepogodni su za čuvanje i skladištenje.

U našim uslovima proizvodnje jabukin smotavac ima 2 do 3 generacije godišnje. Prezimljava u stadijumu odrasle larve, u belom kokonu, ispod kore drveta. Dužina života leptira zavisi od temperature i traje jednu do dve nedelje. Ženka leptira polaže pojedinačna jaja na plod, list ili mladar. Iz jaja se pile gusenice koje se ubušuju u plod i to obično na mestu dodira dva ploda ili lista i ploda. Gusenica se dalje ubušuje do semene kućice, gde se hrani semenkom jabuke. Ova ishrana joj je neophodna kako bi završila ciklus razvića. Let druge generacije i sve razvojne faze traju kraće od faza u prvoj generaciji.

Mere suzbijanja podrazumevaju praćenje biologije jabukinog smotavca pomoću feromonskih klopki i lovnih pojaseva, praćenje sume efektivnih temperatura, proređivanje plodova i primenu insekticida različitih mehanizama delovanja (Savanur EC, Saturn 250 EC, Imidan 50 WP).

Povezani proizvodi

Testiranje: Dynamic Posts - ACF Relationship Field