Edit

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Lisne sovice

Lisne sovice su polifagne štetočine brojnih ratarskih i povrtarskih biljaka. Najčešće prisutne vrste su:

1. Kupusna sovica (Mamestra brassicae)
2. Povrtna sovica (Mamestra oleracea)
3. Sovica gama (Autographa gamma)
4. Pamukova sovica (Helicoverpa armigera)
5. Sovica ipsilon (Agrotis ipsilon)
6. Ozima sovica (Agrotis segetum)

Ove vrste se redovno javljaju na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru, posebno gde je velika vlažnost. Velika vlažnost vazduha pogoduje razvoju jaja i mladih larvi, pa se i viša brojnost može očekivati na povrću koje se zaliva, u gustim zasadima koji zadržavaju vlagu i intenzivno đubre azotom. U zavisnosti od vrste imaju 2 do 5 generacija godišnje. Leptiri lete noću, skriveni su danju, a hrane se nektarom raznih biljaka. U slučaju da nema cvetova, hrane se sokom raspalih plodova raznog povrtarskog bilja.
Gusenice mlađeg razvojnog stadijuma skeletiraju lišće, dok od trećeg stadijuma prelaze na generativne organe. Na listu prave otvore nepravilnog oblika, ne oštećujući nerve. Kad malo odraste, gusenica se ubušuje u glavicu praveći duže ili kraće hodnike ili u plod koji zaprlja izmetom.

Za suzbijanje lisnih sovica i sprečavanje oštećenja biljaka koristiti insekticide Bifenicus, Savanur EC, Fastac® 10 EC, Alverde® 240 SC ili Sumi® Alfa 5-EW, u mlađim stupnjevima razvića gusenice.

Povezani proizvodi

Testiranje: Dynamic Posts - ACF Relationship Field