Edit

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Obična kruškina buva

(Cacopsylla pyri)

Kruškina buva je ekonomski najvažnija štetočina kruške. Ishranom je isključivo vezana za krušku i njen razvoj zavisi od kvaliteta i zdravstvenog stanja biljke. Kruškina buva je štetočina koja u slučaju prenamnoženja ugrožava voćnjak kao stanište. Godišnje razvija 5 i više generacija. U toku zime prezimljava u stadijumu imaga, ispod kore stabla, opalog lišća i u drugim skrovitim mestima.

Štete nanose larve koje se hrane na mestima najintezivnijeg protoka sokova, vršnim listovima i mladarima, u pazuhu lista, a ulaze i u cvetove i čašice plodova. Ishranom na biljkama dolazi do žućenja i uvijanja listova, opadanja cvetnih, lisnih pupoljaka i plodova. Larve kruškine buve prave i indirektne štete jer izlučuju mednu rosu koju kasnije naseljava gljiva čađavica, usled čega lišće i plodovi postaju crni. Odrasle jedinke kruškine buve su prenosioci fitoplazme pear decline. Kao posledica ishrane kruškine buve, smanjuje se fotosintetska aktivnost i dolazi do opadanja listova, a oštećeni plodovi gube tržišnu vrednost.

Mere suzbijanja kruškine buve sagledavaju se u održavanju ravnoteže na nivou voćnjaka, stabla i ploda. Za prolećni tretman koristi se preparat Amon 020 EW, jer duže deluje na nižim temperaturama i višoj relativnoj vlažnosti. Deluje kontaktno i digestivno, a ispoljava i dobru efikasnost na kruškinu rđastu grinju, kao i na grinje paučinare. U kasnijoj fazi potrebno je kombinovati insekticide sa različitim mehanizmom delovanja (Saturn 250 EC, Amon 020 EW, Savanur EC, Todome® 24 SC) i sprečiti prenamnoženje i pojavu medne rose.

Povezani proizvodi

Testiranje: Dynamic Posts - ACF Relationship Field