Edit

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Siva trulež na povrću

(Botrytis cinerea)

Gljiva Botrytis cinerea je veoma rasprostranjen i štetan patogen ratarskih, povrtarskih i voćarskih vrsta, ali i cveća i niza drugih koje se gaje širom sveta. Najčešći domaćini su joj paradajz, krompir, paprika, salata, krastavac, repa, kupus, grašak, pasulj, luk i brojne druge vrste.
Ova gljiva predstavlja jedan od najvećih problema u proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru. Štete najčešće nastaju u objektima u kojima nije pravilno regulisana temperatura i vlažnost vazduha.

Gljiva se razvija kao saprofit, na mrtvom delu biljnih organa, jer ima enzimni sistem potreban za sintezu novih materija. Gjiva Botrytis cinerea naseljava zdravo tkivo biljaka lučenjem toksina kojima ubija susedno zdravo tkivo na kome se kasnije dalje razvija.
Infekcijom mladih biljaka ova gljiva uzrokuje simptome polaganja biljaka ili topljenje rasada. Tada se na prizemnom delu stabla uočava nekrotična pega koja zahvata nežno tkivo stabla. Pojava vodenaste pege na starijim biljnim delovima dovodi do sušenja gornjih delova biljke. U uslovima velike vlažnosti vazduha na površini zaraženog tkiva razvija se sivopepeljasta prevlaka koju čine sporonosne tvorevine gljive.

Botrytis cinerea je patogen koji se razvija na velikom broju domaćina, na temperaturama 5–30°C, infekcije ostvaruje preko rana, ali i direktinim prodiranjem u osetljivo tkivo biljke. Iz ovih razloga zaštita biljaka podrazumeva niz mera koje se moraju redovno sprovoditi tokom perioda proizvodnje.
Regulisanje temperature i vlažnosti vazduha, uklanjanje obolelih plodova i listova, intenzivno provetravanje i primena hemijskih sredstava predstavljaju osnovne mere sprečavanja pojave sive truleži. Početkom cvetanja koristiti preparat Dionis, u količini 2 l/ha, a u punom cvetanju Signum®, u količini 1,5 kg/ha. U zavisnosti od vremenskih uslova, zaštita se sprovodi do pred berbu, primenom preparata sa kratkom karencom, Teldor® 500 SC.

Povezani proizvodi

Testiranje: Dynamic Posts - ACF Relationship Field