Edit

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Šupljikavost lista koštičavog voća

(Clasterosporium carpophilum)

Gljiva Clasterosporium carpophilum javlja se na breskvi, kajsiji, nektarini, trešnji i šljivi gde izaziva šupljikavost lista. Bolest pored lista zahvata  i mlade grančice i plodove. Zaražene grančice se suše, a plodovi su slabijeg kvaliteta.
Gljiva prezimljuje na kori grana, u rak-ranama i na pupoljcima. U proleće vrši infekciju biljke i ostvaruje zarazu. Za infekciju je potrebno dosta vlažnosti. Bolest je prepoznatljiva po okruglasto crvenosmeđim pegama sa tamnijim rubom. Biljno tkivo ispod pege nekrotira i otpada, pa zato listovi dobijaju šupljikasti izgled. Ako je brojnost pega velika, može doći i do opadanja lišća tokom juna ili jula.
Zaraženi mladari mogu biti prstenasto obuhvaćeni, zbog čega izumiru, pa se često uzrok pripisuje mrazu. Tokom vlažnih zimskih meseci gljiva zaražava i uništava spavajuće pupoljke. Zaraženi pupoljci su ponekad prekriveni želatinoznom smolom.
Na plodovima breskve, nektarine i kajsije pege su plutaste, neravne i liče na kraste ili bradavice. Takvi plodovi poznati su pod nazivom „šugavi plodovi”. Pojava bolesti na plodovima umanjuje njihov kvalitet i tržišnu vrednost.

Suzbijanje se zasniva na zaštiti spavajućih pupoljaka, grančica i plodova. Zaražene rodne i nerodne grančice treba rezidbom ukloniti i spaliti. U jesen, nakon opadanja lišća, uraditi tretman preparatom Everest, u količini 4–5 l/ha. Pred bubrenje pupoljaka uraditi prskanje preparatom Bakarno ulje, u koncentraciji 1,5%. Posle precvetavanja potrebno je uraditi dva do tri tretmana fungicidima Mankosav 75 WG i Mankosav 80 WP, u razmaku 7–10 dana.

Povezani proizvodi

Testiranje: Dynamic Posts - ACF Relationship Field