Edit

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Tripsi

Tripsi su sitni insekti, mekog izduženog tela, značajne štetočine povrća gajenog u zaštićenom prostoru i otvorenom polju. Najčešće vrste su:

1. Duvanov trips (Thrips tabaci)
2. Kalifornijski trips (Frankliniella occidentalis)
3. Frankliniella intonsa

Tripsi imaju usni aparat sa testericom kojom probijaju kutikulu na listovima i sišu sokove iz ćelije. Posle sisanja, vazduh ulazi u prazne ćelije i dolazi do pojave svetlosrebrnaste boje na naličju lista. Pored lista, češće se hrane polenom, kao najkvalitetnijim i energetski najbogatijim delom biljke.
Ženke tripsa ubadaju jaja u parenhim lista, tako da su ona delimično u tkivu lista, a delimično van njega. Protonimfa i nimfa su u zemljištu na dubini od 5 cm. Odrasli insekti izleću iz zemlje, žive oko mesec dana, a njihovom razvoju pogoduju sunčani, topli i suvi dani.

Osim direktnih šteta nastalih sisanjem biljnih sokova, određene vrste su poznati prenosioci virusa. U zaštićenom prostoru tripsi se mogu razmnožavati tokom cele godine, a u nepovoljnim uslovima njihov razvoj je usporen.

Pri formiranju strategije suzbijanja tripsa treba imati u vidu da su jaja položena u biljno tkivo i time zaštićena od delovanja insekticida; imaga i larve se hrane u cvetovima, što im dodatno pruža zaklon; hrizalidacija je u zemlji. Zato i primena insekticida mora biti prilagođena načinu života.
Za suzbijanje larvi i imaga na listu i cvetu primeniti preparat Dicarzol 50 SP, u količini 1 kg/ha uz istovremeno tretiranje zemljišta oko biljaka, preparatom Saturn 250 EC, u količini 3 l/ha.

Povezani proizvodi

Testiranje: Dynamic Posts - ACF Relationship Field