Edit Content

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Kukuruzni plamenac – suzbijanje i zaštita

kukuruzni plamenac

Kukuruzni plamenac predstavlja ekonomski značajnu štetočinu u usevu kukuruza. Najviše štete čini u usevima semenskog kukuruza i kukuruza šećerca, ali podjednako pravi štetu i u povrću i voću. Plamenac napada i sirak, hmelj, suncokret, paradajz, a od ukrasnih biljaka šimšir, ali najveće štete nanosi kukuruzu i paprici.

U povoljnim uslovima kukuruzni plamenac ima od jedne do tri generacije godišnje. Let leptira prve generacije kukuruznog plamenca počinje krajem maja meseca, mada njihov izlazak nije određen datumom, nego zavisi od temperaturnih faktora. Leptir ne oštećuje biljku, već njegova larva, odnosno gusenica.

Pojavljivanje leptira kukuruznog plamenca možemo ispratiti postavljanjem feromonskih klopki i pregledom biljaka, gde možemo utvrditi prisustvo kukuruznog plamenca i da li je položio jaja na naličje lista. Jaja su nepravilnog okruglog oblika, u beličastoj boji, složena kao riblja krljušt, kod kojih se boja menja pred piljenje u crnu. Znači, štetu čini larva koja se ubušuje u stabljike kukuruza, klipove ili plodove paprike.

Pored smanjenja produktivnosti i uticaja na oplodnju, prisustvo ove štetočine izaziva lomljenje biljke, a larvalna oštećenja predstavljaju otvoren ulazak za patogene i razvoj mikoza. Kukuruzni plamenac utiče na smanjenje prinosa kukuruza od 2 do 25%.

Suzbijanje kukuruznog plamenca

Bitno je dobro proceniti da li i kada treba izvršiti suzbijanje kukuruznog plamenca. Postoje pragovi štetnosti koji za kukuruz šećerac i semenski kukuruz iznose 5% položenih jajnih legala ili oštećenih biljaka, a za merkantilni kukuruz je 10% položenih jajnih legala. Vreme zaštite varira iz godine u godinu, u zavisnosti od temperature i razvitka insekta. Za prvu generaciju ovog insekta najbolje vreme za tretiranje bi bilo početkom i sredinom juna, a za drugu generaciju početkom avgusta.

Preduslov za smanjenje brojnosti i prezimljavanje ove štetočine je zaoravanje žetvenih ostataka, duboko oranje i suzbijanje korova. Hemijsko suzbijanje kukuruznog plamenca na semenskom kukuruzu i kukuruzu šećercu je redovna agrotehnička mera, a sve češće je i na merkantilnom. Početak piljenja larvi je faza kada se preporučuje primena insekticida protiv kukuruznog plamenca.

Kompanija Agrosava preporučuje kombinaciju dva insekticida za suzbijanje kukuruznog plamenca: Alverde 240SC 0,25 l/ha i Fastac 10 EC 0,25 l/ha. Tretman ponoviti kroz 10-14 dana kombinacijom preporučenih insekticida ili preparatom Ampligo u količini od 0,2-0,25 l/ha.

Autor:

Elena Benjik

Master inženjer poljoprivrede

Stručni savetnik za ratarstvo

Agrosava

 

„Nagrada AAA Platinasta izvrsnost“

za 2021. godinu, sertifikat bonitetne izvrsnosti dun & bradstreet

Ovim sertifikatom Dun & Bradstreet Srbija potvrđuje da je subjekat postigao međunarodni standard bonitetne izvrsnosti i spada u grupu najuspešnijih kompanija u Srbiji, koje su najmanje tri godine zaredom ostvarile pravo na Zlatni AAA sertifikat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Evropski Platinum AAA sertifikat“

za 2020.godunu, jedan od najprestižnijih sertifikata o bonitetnoj izvrsnosti u Evropi - Kreditni rejting Gold AAA

PLATINUM AAA sertifikat izdaje Bisnode AB Švedska, vodeća evropska firma za procenu poslovnog boniteta.Po identičnim i vrlo strogim kriterijumima, sertifikat za bonitetnu izvrsnost poslovanja Bisnode grupa dodeljuje u 30 zemalja Evrope.

Vise o nagradi na linkovima:

„Environmental Respect Award“

2014. godina, nagrada za očuvanje okoline dodeljena u SAD od DuPonta

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Najbolji proces selekcije kandidata za posao“

u okviru projekta "oceni put do posla" 2019. prema iyboru posetilaca sajta poslovi.infostud.com

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Beogradski pobednik“

za 2016. godinu, koji dodeljuje Privredna komora Beograda

Za trideset godina dodeljivanja nagrada, nagrade „Beogradski pobednik“ i „Plaketa“ ponelo je 191 privredno društvo i oko 60 preduzetnika, pojedinaca i institucija

Vise o nagradi na linkovima:

„Zlatna gazela“

za 2016. godinu, koja se dodeljuje najbrže rastućoj firmi u Srbiji

Zlatna gazela Srbije za 2016. godinu je kompanija "Chemical Agrosava" iz Beograda. Ovo priznanje, kojim međunarodna kompanija "Bisnode" nagrađuje najbolje među najbrže rastućim firmama, prvi put je dodeljeno u Srbiji, na svečanosti održanoj u sredu (18. maja 2016. godine) u Skupštini grada Beograda.

Vise o nagradi na linkovima: