Edit Content

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Nije svaki hibrid kukuruza pogodan za vašu njivu

hibrid kukuruza na njivi

Ove 2021. godine izgleda kao da svi žele da seju kukuruz. Očekuje se da će kukuruz dominirati u Srbiji i to na površini od milion hektara. Razlog tome je očigledan, profitabilnost, a ove godine posebno je primamljiv rast cene na svetskom tržištu od čak 40%.

I dok i druge ratarske kulture beleže rast cena na tržištu, seme kukuruza beleži ogromnu tražnju od strane ratara. Nezapamćeno je da početkom februara više ne možete da nađete sve hibride kukuruza, pa ako ste „zakasnili“ sa kupovinom, imaćete manje opcija za izbor.

Ono što je primetno, velika je popularnost ranih hibrida, naročito iz FAO grupe 300 i 400. Takođe, i dalje su tražene 500 i 600 grupe zrenja, obzirom da su najrodnije i najprofitabilnije.

kukuruz u korpi

Kako da odaberete najbolji hibrid kukuruza za vašu parcelu?

Proizvodni regioni po Srbiji prilično su drugačiji. Gaji se na visinama od 50 do 800 metara, na zemljištu različitog kvaliteta – od degradiranog černozema do gajnjače, čija se kiselost kreće od ph 8 do ph 5.

Sve ovo jasno ukazuje da se ne može koristiti jedan hibrid kukuruza za sve regione, jer hibridi treba da budu prilagođeni različitim proizvodnim uslovima kako bi prinosi bili maksimalni. Zapravo, prinosi kukuruza na vašoj njivi zavise od ova 3 faktora:

  1. zemljišta (tekstura, kiselost, organske materije…)
  2. vremenskih uslova
  3. agrotehnike (obrada zemlje, navodnjavanje, đubrenje…).

Ključno je proceniti potencijal prinosa njive na osnovu ova 3 faktora i shodno tome izabrati odgovarajući hibrid i odgovarajuću gustinu setve. Opšte prihvaćeno pravilo je da zemljište visokog potencijala traži visoke gustine, zemljište srednjeg potencijala srednje gustine, dok će na zemljištu niskog potencijala rodnosti gustine biti niske.

AS hibridi prilagođeni vašim njivama

AS hibridi su provereni i testirani hibridi kukuruza. Naime, u čak 10 zemalja regiona izvode se ogledi u različitim vremenskim i zemljišnim uslovima, kako bi se došlo do tačnih i preciznih podataka za svaki AS hibrid, odnosno relevantnih preporuka za najbolju gustinu setve.

as 5m43

U izboru najboljeg hibrida i optimalne gustine poljoprivrednici nisu sami. Njima stoji na raspolaganju stručna služba Agrosave, tj, tim iskusnih inženjera koji se nalaze na terenu i koji pomažu poljoprivrednicima da pravilno odaberu hibrid kukuruza za svoj region i svoju parcelu.

Takođe, kvalitet semena, kao jedan od glavnih uslova dobrog prinosa, nešto je što posebno AS hibride izdvaja, jer su standardi kvaliteta semena mnogo veći od zakonski propisanih. Odnosno, interni standardi su 93% klijavosti i 90% energije semena.

Ono što proizvođači mogu da očekuju ove sezone je 13 različitih AS hibrida, od kojih su neki pogodni doslovno za sve regione, a drugi zahtevaju specifične uslove. Dr Nenad Vasić, glavni selekcionar AS hibrida, posebno preporučuje nekoliko hibrida, koji se vidno ističu svojim potencijalom i stabilnošću prinosa. O kojim hibridima je reč, pogledajte u prilogu ispod.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=n9Una4N6ER0[/embedyt]

„Nagrada AAA Platinasta izvrsnost“

za 2021. godinu, sertifikat bonitetne izvrsnosti dun & bradstreet

Ovim sertifikatom Dun & Bradstreet Srbija potvrđuje da je subjekat postigao međunarodni standard bonitetne izvrsnosti i spada u grupu najuspešnijih kompanija u Srbiji, koje su najmanje tri godine zaredom ostvarile pravo na Zlatni AAA sertifikat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Evropski Platinum AAA sertifikat“

za 2020.godunu, jedan od najprestižnijih sertifikata o bonitetnoj izvrsnosti u Evropi - Kreditni rejting Gold AAA

PLATINUM AAA sertifikat izdaje Bisnode AB Švedska, vodeća evropska firma za procenu poslovnog boniteta.Po identičnim i vrlo strogim kriterijumima, sertifikat za bonitetnu izvrsnost poslovanja Bisnode grupa dodeljuje u 30 zemalja Evrope.

Vise o nagradi na linkovima:

„Environmental Respect Award“

2014. godina, nagrada za očuvanje okoline dodeljena u SAD od DuPonta

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Najbolji proces selekcije kandidata za posao“

u okviru projekta "oceni put do posla" 2019. prema iyboru posetilaca sajta poslovi.infostud.com

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Beogradski pobednik“

za 2016. godinu, koji dodeljuje Privredna komora Beograda

Za trideset godina dodeljivanja nagrada, nagrade „Beogradski pobednik“ i „Plaketa“ ponelo je 191 privredno društvo i oko 60 preduzetnika, pojedinaca i institucija

Vise o nagradi na linkovima:

„Zlatna gazela“

za 2016. godinu, koja se dodeljuje najbrže rastućoj firmi u Srbiji

Zlatna gazela Srbije za 2016. godinu je kompanija "Chemical Agrosava" iz Beograda. Ovo priznanje, kojim međunarodna kompanija "Bisnode" nagrađuje najbolje među najbrže rastućim firmama, prvi put je dodeljeno u Srbiji, na svečanosti održanoj u sredu (18. maja 2016. godine) u Skupštini grada Beograda.

Vise o nagradi na linkovima: