Edit Content

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Pepelnica u povrtarstvu

U proizvodnji bilo koje povrtarske biljke možemo očekivati pojavu pepelnice.

Šta je to pepelnica i koji je njen značaj?

Pepelnica je gljivična bolest koja može da se javi na bilo kojoj gajenoj biljci. Na povrtarskim kulturama se javlja pri suvom vremenu, ali i pri visokoj vlažnosti vazduha (65-75%) i pri temperaturnim kolebanjima od 14 do 260C. Iako kiša može da spere miceliju sa površine biljnih organa, ukoliko se pogodni uslovi za razvoj pepelnice nastave u narednim danima, ona će se ponovo pojaviti.

Ono što još pogoduje pojavi pepelnice je nepridržavanje plodoreda, pregusta setva ili sadnja (neprovetrenost useva), nepravilna ishrana azotom (preterana ishrana azotom može dovesti do pojave pepelnice), preterano zalivanje i postojanje velike temperaturne razlike u dnevnim i noćnim temperaturama.

Pepelnica je bolest koja se najčešće javlja u zatvorenom prostoru, i najopasnija je kada se javi na kraju leta ili tokom jeseni (pepelnica paprike, paradajza, krastavca…), ali može da se javi i na otvorenom kao ekonomski značajna (pepelnica graška, kupusnjača, krastavca, mrkve, lubenice, tikvice…).

Javlja se na listovima, lisnim drškama ali može da zahvati i stablo, pa čak i da se javi na plodu. Simptom je pojava beličaste rastresite micelije (brašnasta) na licu ili naličju lista, što zavisi od roda kojem pripada. Ukoliko se pravovremeno ne suzbije, može da dovede do opadanja listova, zaostajanju u porastu, kao i do propadanja celih biljaka. Na taj način može da umanji prinos povrtarskih kultura i do 70% ukoliko se ne suzbija na vreme, tačnije preventivno, pre pojave prvih simptoma.

pepelnica
Foto Agrosava

Preventivno suzbijanje pepelnice – izbor pravih fungicida

Od fungicida iz portfolia kompanije Agrosava koji su registrovani za suzbijanju pepelnice su Nimrod (u krastavcu i bostanu), Sercadis plus (paradajz, paprika u zaštićenom prostoru, krastavci, bostan, tikvice, grašak, mrkva, peršun, salata, radič, endivija, motovilac, rukola, brokoli, karfiol, kupusnjačama, krompiru, plavom patlidžanu) i Signum (mrkva).

Takođe, u našem portfoliju se nalaze i preparati čije aktivne materije nisu registrovane u Srbiji za suzbijanje pepelnice, ali jesu u zemljama EU. Radi se o aktivnim materijama azoksistrobin (Teatar), difenokonazol (Different) i piraklostrobin (Image).

Preparat na koji želimo da vam skrenemo pažnju, iako kod nas još nije registrovan za suzbijanje pepelnice (ali se radi na proširenju dozvole), je Teatar plus.

Teatar plus je veliki plus koji treba iskoristiti u povrtarskoj proizvodnji, jer sadrži dve aktivne materije, jednu iz grupe strobilurina i drugu iz grupe triazola. To su azoksitrobin i difenokonazol. Iako su ove dve aktivne materije pojedinačno odavno prisutne u zaštiti bilja, kompanija Agrosava je prva na tržistu Srbije uvidela prednosti od kombinovanja ove dve aktivne materije u jednom preparatu.

U Srbiji, Teatar plus je registrovan za suzbijanje plamenjače i crne pegavosti, ali on istovremeno povrtarskim biljkama pruža odličnu zaštitu i od pepelnice. Naime, aktivne materije azoksistrobin i difenokonazol su registrovane u EU i za suzbijanje pepelnice. Širok spektar delovanja Teatra plus na najznačajnije gljivične bolesti u povrtastvu i kratka karenca čini ovaj preparat nezaobilaznim u svakom programu zaštite bilja. Koristi se u količini 1 – 1,25 l/ha, najviše dva puta tokom vegetacije.

Autor

Milana Janićijević

Dipl.inž. zaštite bilja

Stručni savetnik za povrće

Agrosava

„Nagrada AAA Platinasta izvrsnost“

za 2021. godinu, sertifikat bonitetne izvrsnosti dun & bradstreet

Ovim sertifikatom Dun & Bradstreet Srbija potvrđuje da je subjekat postigao međunarodni standard bonitetne izvrsnosti i spada u grupu najuspešnijih kompanija u Srbiji, koje su najmanje tri godine zaredom ostvarile pravo na Zlatni AAA sertifikat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Evropski Platinum AAA sertifikat“

za 2020.godunu, jedan od najprestižnijih sertifikata o bonitetnoj izvrsnosti u Evropi - Kreditni rejting Gold AAA

PLATINUM AAA sertifikat izdaje Bisnode AB Švedska, vodeća evropska firma za procenu poslovnog boniteta.Po identičnim i vrlo strogim kriterijumima, sertifikat za bonitetnu izvrsnost poslovanja Bisnode grupa dodeljuje u 30 zemalja Evrope.

Vise o nagradi na linkovima:

„Environmental Respect Award“

2014. godina, nagrada za očuvanje okoline dodeljena u SAD od DuPonta

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Najbolji proces selekcije kandidata za posao“

u okviru projekta "oceni put do posla" 2019. prema iyboru posetilaca sajta poslovi.infostud.com

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Beogradski pobednik“

za 2016. godinu, koji dodeljuje Privredna komora Beograda

Za trideset godina dodeljivanja nagrada, nagrade „Beogradski pobednik“ i „Plaketa“ ponelo je 191 privredno društvo i oko 60 preduzetnika, pojedinaca i institucija

Vise o nagradi na linkovima:

„Zlatna gazela“

za 2016. godinu, koja se dodeljuje najbrže rastućoj firmi u Srbiji

Zlatna gazela Srbije za 2016. godinu je kompanija "Chemical Agrosava" iz Beograda. Ovo priznanje, kojim međunarodna kompanija "Bisnode" nagrađuje najbolje među najbrže rastućim firmama, prvi put je dodeljeno u Srbiji, na svečanosti održanoj u sredu (18. maja 2016. godine) u Skupštini grada Beograda.

Vise o nagradi na linkovima: