Edit Content

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Setva kukuruza po regionima: koje su preporuke za područje centralne Srbije?

setva kukuruza u centralnoj Srbiji

Nastavljamo priču o proizvodnim regionima Srbije. Nakon detaljnih preporuka šta sejati u Bačkoj, Banatu i Sremu, dr Nenad Vasić donosi nove savete za region centralne Srbije.

Tereni Mačve i Kolubare jedni su udarnih za proizvodnju kukuruza u Srbiji, jer ih karakteriše velika količina padavina i visoki prinosi. Proizvođači ovog regiona se obično opredeljuju za kasnije hibride, 500 i 600 grupe zrenja, za koje je utvrđeno da daju najveće prinose.

Tu prvenstveno mislimo na AS 507, univerzalni hibrid pogodan i za proizvodnju u klipu i u zrnu, AS 5M43, namenjen za proizvodnju u zrnu, zatim hibride duže vegetacije AS 6E02 i AS 72, a za proizvođače koji rade samo čardak, tu je AS 702. Što se tiče proizvodnje silaže, dr Vasić za region centralne Srbije preporučuje silažne hibride AS 160 i AS 170.

Iako je centralna Srbija generalno dobar proizvodni region, ipak postoje razlike u zemljištima. Zato naročito treba voditi računa o sklopovima i đubrenju. Tamo gde su dobra zemljišta, može se ići na gornje sklopove, 65-70 000 biljaka po hektaru. Na lošijim zemljištima bolje je ići na niže sklopove, oko 60 000 biljaka po hektaru.

I uvek aktuelno pitanje – kada sejati? Obzirom da se polako budi proleće, proizvođači već razmišljaju o setvi. Dr Vasić, ipak, upozorava da ne treba žuriti. Treba sačekati da temperatura zemljišta dostigne  8-10 stepeni na setvenom sloju oko 10 cm. Što je obično početkom aprila.

Generalno, raniji rokovi setve, pogotovo u sušnim godinama, uvek su bolji i prinosniji, jer kukuruz ranije prođe kritične faze. Međutim, uspešna rana setva direktno je povezana sa kvalitetom semena koje koristite. U tom pogledu AS hibridi prednjače, jer su interni standardi kvaliteta semena kukuruza daleko iznad zakonskih: 93% za klijavost semena i 90% za energiju klijanja. Takav visok kvalitet obezbeđuje dobro klijanje i nicanje, čak i u težim uslovima.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja za stručnjake AS hibrida, uvek ih možete kontaktirati i zatražiti savet.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Y0GayGM1zKg[/embedyt]

„Nagrada AAA Platinasta izvrsnost“

za 2021. godinu, sertifikat bonitetne izvrsnosti dun & bradstreet

Ovim sertifikatom Dun & Bradstreet Srbija potvrđuje da je subjekat postigao međunarodni standard bonitetne izvrsnosti i spada u grupu najuspešnijih kompanija u Srbiji, koje su najmanje tri godine zaredom ostvarile pravo na Zlatni AAA sertifikat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Evropski Platinum AAA sertifikat“

za 2020.godunu, jedan od najprestižnijih sertifikata o bonitetnoj izvrsnosti u Evropi - Kreditni rejting Gold AAA

PLATINUM AAA sertifikat izdaje Bisnode AB Švedska, vodeća evropska firma za procenu poslovnog boniteta.Po identičnim i vrlo strogim kriterijumima, sertifikat za bonitetnu izvrsnost poslovanja Bisnode grupa dodeljuje u 30 zemalja Evrope.

Vise o nagradi na linkovima:

„Environmental Respect Award“

2014. godina, nagrada za očuvanje okoline dodeljena u SAD od DuPonta

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Najbolji proces selekcije kandidata za posao“

u okviru projekta "oceni put do posla" 2019. prema iyboru posetilaca sajta poslovi.infostud.com

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Beogradski pobednik“

za 2016. godinu, koji dodeljuje Privredna komora Beograda

Za trideset godina dodeljivanja nagrada, nagrade „Beogradski pobednik“ i „Plaketa“ ponelo je 191 privredno društvo i oko 60 preduzetnika, pojedinaca i institucija

Vise o nagradi na linkovima:

„Zlatna gazela“

za 2016. godinu, koja se dodeljuje najbrže rastućoj firmi u Srbiji

Zlatna gazela Srbije za 2016. godinu je kompanija "Chemical Agrosava" iz Beograda. Ovo priznanje, kojim međunarodna kompanija "Bisnode" nagrađuje najbolje među najbrže rastućim firmama, prvi put je dodeljeno u Srbiji, na svečanosti održanoj u sredu (18. maja 2016. godine) u Skupštini grada Beograda.

Vise o nagradi na linkovima: