Edit Content

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Efikasno suzbijanje zemljišnih štetočina

suzbijanje zemljišnih štetočina

U toku su pripreme za prolećnu setvu ratarskih useva. Nabavlja se seme, određena je setvena struktura i samo se čekaju povoljni vremenski uslovi da se krene sa predsetvenom pripremom zemljišta i setvom.

Neposredno nakon setve najveću opasnost po seme predstavljaju zemljišne štetočine, pre svih larve žičara (Elateridae). Tokom zime žičari se povlače dublje u zemljište i tu prezimljavaju, a sa porastom temperature migriraju ka površini. Najveće štete nanose larve veće od 1 cm tako što oštećuju seme i mlade izdanke tek izniklih biljaka, pregrizu klicu i time uništavaju celu biljku.

Ukoliko se ne radi suzbijanje zemljišnih štetočina, žičari će uzrokovati proređivanje sklopa i smanjenje prinosa. U ekstremnim situacijama toliko prorede sklop da se parcela mora ponovo sejati.

Prag štetnosti varira zavisno od osetljivosti gajenih biljaka. Za šećernu repu prag štetnosti je više od 1 larve žičara/m², za suncokret više od 2 larve žičara/m² a za kukuruz preko 3 larve žičara/m². Brojnost se određuje na različite načine.

zicari

Suzbijanje zemljišnih štetočina uz pomoć preparata Present

Do skoro se ovaj problem efikasno rešavao zaštitom semena insekticidima iz grupe neonikotinoida. Međutim, ti insekticidi više nisu u upotrebi, a problem žičara je i dalje tu. Za tu namenu Agrosava je registrovala novi insekticid namenjen za suzbijanje zemljišnih štetočina, preparat Present.

Present je zemljišni insekticid u obliku granula sa kontaktnim i digestivnim delovanjem. Aktivna materija je zeta-cipermetrin iz grupe piretroida, deluje na nervni sistem, modulator natrijumovih kanala.

Primenjuje se u količini 12,5 – 15 kg/ha rasipanjem granula po celoj površini ili u redove, neposredno pre setve ili zajedno sa setvom, uređajima za razbacivanje ili depozitorima za granule.

Zemljišni insekticidi su neizostavni i u plasteničkoj proizvodnji. Zbog važnosti svake biljke tu i mala brojnost žičara po m² dovodi do velikih šteta proređivanjem rasada. Tretiranjem neposredno pre rasađivanja preparatom Present efikasno rešavamo problem zemljišnih štetočina u proizvodnji u zaštićenom prostoru.

Autor:

Srđan Stevanović

Savetnik u stručnoj podršci

Agrosava

„Nagrada AAA Platinasta izvrsnost“

za 2021. godinu, sertifikat bonitetne izvrsnosti dun & bradstreet

Ovim sertifikatom Dun & Bradstreet Srbija potvrđuje da je subjekat postigao međunarodni standard bonitetne izvrsnosti i spada u grupu najuspešnijih kompanija u Srbiji, koje su najmanje tri godine zaredom ostvarile pravo na Zlatni AAA sertifikat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Evropski Platinum AAA sertifikat“

za 2020.godunu, jedan od najprestižnijih sertifikata o bonitetnoj izvrsnosti u Evropi - Kreditni rejting Gold AAA

PLATINUM AAA sertifikat izdaje Bisnode AB Švedska, vodeća evropska firma za procenu poslovnog boniteta.Po identičnim i vrlo strogim kriterijumima, sertifikat za bonitetnu izvrsnost poslovanja Bisnode grupa dodeljuje u 30 zemalja Evrope.

Vise o nagradi na linkovima:

„Environmental Respect Award“

2014. godina, nagrada za očuvanje okoline dodeljena u SAD od DuPonta

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Najbolji proces selekcije kandidata za posao“

u okviru projekta "oceni put do posla" 2019. prema iyboru posetilaca sajta poslovi.infostud.com

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Beogradski pobednik“

za 2016. godinu, koji dodeljuje Privredna komora Beograda

Za trideset godina dodeljivanja nagrada, nagrade „Beogradski pobednik“ i „Plaketa“ ponelo je 191 privredno društvo i oko 60 preduzetnika, pojedinaca i institucija

Vise o nagradi na linkovima:

„Zlatna gazela“

za 2016. godinu, koja se dodeljuje najbrže rastućoj firmi u Srbiji

Zlatna gazela Srbije za 2016. godinu je kompanija "Chemical Agrosava" iz Beograda. Ovo priznanje, kojim međunarodna kompanija "Bisnode" nagrađuje najbolje među najbrže rastućim firmama, prvi put je dodeljeno u Srbiji, na svečanosti održanoj u sredu (18. maja 2016. godine) u Skupštini grada Beograda.

Vise o nagradi na linkovima: