Edit Content

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Zaštita jagode od sive truleži – Teldor i Signum

Jagoda, kao visokoproduktivna biljna kultura, zahteva izuzetnu pažnju u primeni svih agrotehničkih mera neophodnih za postizanje visokih prinosa. Posle sadnje, nega jagode sastoji se od niza mera kao što su: kultiviranje, navodnjavanje, ishrana, uništavanje korova i zaštita jagode od sive truleži i drugih bolesti, kao i od mraza i štetočina.

Jagodu napada veliki broj štetočina i bolesti, koji joj smanjuju produktivnost i ekonomičnost gajenja. Upravo iz tih razloga neophodno je posvetiti posebnu pažnju suzbijanju ekonomski značajnih štetočina, a posebno bolesti koje se javljaju u jagodi i koje mogu da značajno redukuju očekivani prinos.

Zaštita jagode od sive truleži

Siva trulež je ekonomski najznačajnija bolest jagodastog voća i često veoma ograničavajući faktor proizvodnje. Ima značajan uticaj na proizvodnju, smanjenje prinosa i upotrebnu vrednost plodova.

Prouzrokovač sive pegavosti truleži plodova je gljivica Botrytis cinerea koja napada plod u svim stadijumima njegovog razvitka. Gljiva prezimljava u obliku sklerocija ili micelija na biljnim ostacima. U rano proleće, kada se stvore povoljni uslovi, dolazi do zaraze. Učestali kišni periodi, visoka relativna vlažnost vazduha i prohladno vreme stvaraju povoljne uslove za razvoj gljive.

Napada i cvetove koji su stradali od poznih prolećnih mrazeva i prve simptome možemo uočiti upravo na zaraženim cvetovima koji se suše i izgledaju kao spaljeni. Gljiva se zadržava na uginulim i zaraženim delovima cveta i tu ostaje u latentnom stanju, miruje i tokom sazrevanja plodova dolazi do zaražavanja plodova. Naročito napada oštećene plodove koji brzo trule, dobijaju braon boju, a onda se na njima pojavljuje siva plesan koju vetar raznosi i ostvaruje sekundarnu zarazu i na zdravim plodovima.

Pored agrotehničkih mera koje su bitne da se urade na pravilan način, kao najbitnija mera kada je u pitanju zaštita jagode od sive truleži je hemijska zaštita.

Preporučuje se nekoliko hemijskih tretmana: prvi pred početak cvetanja, drugi u punom cvetanju kada kada je 50% otvorenih cvetova, treći po završetku cvetanja i početku zametanja plodova i poslednji u vreme početka zrenja. Hemijske mere borbe se sastoje u prskanju preparatima koji iskazuju visoku efikasnost na suzbijanje ovog patogena i imaju izuzetno kratku karencu.

Koji su to preparati?

  1. Aserija (fludioksonil) je preventivni fungicid za zaštitu plodova. Aktivna materija fludioksonil primarno utiče na sprečavanje klijanja konidija, čime se sprečava infekcija. Primenjuje se preventivno pred berbu kako bi se izbegli rizici od pojave patogenih oboljenja koji mogu da se jave u usevu.

Aserija ispunjava sve preduslove za bezbednu i efikasnu primenu pred berbu: ne ulazi u plodove, ima kratku karencu, širok spektar delovanja, povoljne toksikološke osobine.

Vreme primene: preventivno u fazi od početka cvetanja do 3 dana pred berbu.

Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača sive truleži u količini 1-1,1 l/ha.

  1. Signum (boskalid + piraklostrobin) je kombinacija dve aktivne materije koje deluju na proces disanja, ali na različitim mestima. Boskalid se koristi za suzbijanje gljiva koje se razvijaju na starijem lišću, a piraklostrobin ima širok spektar delovanja, prvenstveno na gljive koje se razvijaju na površini (ne prodiru duboko u biljno tkivo .

Vreme primene: od početka cvetanja, 7 dana do pred berbu plodova.

Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača sive truleži u količini 1,5 kg/ha.

  1. Teldor 500-SC, fenheksamid, je preventivnog načina delovanja, jer zaustavlja klijanje konidija i širenje gljive sive truleži. Pri višim dozama zaustavlja i klijanje spora. Preparat Teldor stvara na biljci stabilan zaštitni sloj koji se ne spira i ne smanjuje.

Vreme primene: od početka cvetanja do 3 dana pred berbu.

Količina primene: za suzbijanje sive truleži primeniti 1,5 l/ha (15 ml/10 l vode).

Autor:

dipl.inž.Veljko Joksimović

Stručna podrška Agrosava

Region jugozapadna Srbija

 

„Nagrada AAA Platinasta izvrsnost“

za 2021. godinu, sertifikat bonitetne izvrsnosti dun & bradstreet

Ovim sertifikatom Dun & Bradstreet Srbija potvrđuje da je subjekat postigao međunarodni standard bonitetne izvrsnosti i spada u grupu najuspešnijih kompanija u Srbiji, koje su najmanje tri godine zaredom ostvarile pravo na Zlatni AAA sertifikat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Evropski Platinum AAA sertifikat“

za 2020.godunu, jedan od najprestižnijih sertifikata o bonitetnoj izvrsnosti u Evropi - Kreditni rejting Gold AAA

PLATINUM AAA sertifikat izdaje Bisnode AB Švedska, vodeća evropska firma za procenu poslovnog boniteta.Po identičnim i vrlo strogim kriterijumima, sertifikat za bonitetnu izvrsnost poslovanja Bisnode grupa dodeljuje u 30 zemalja Evrope.

Vise o nagradi na linkovima:

„Environmental Respect Award“

2014. godina, nagrada za očuvanje okoline dodeljena u SAD od DuPonta

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Najbolji proces selekcije kandidata za posao“

u okviru projekta "oceni put do posla" 2019. prema iyboru posetilaca sajta poslovi.infostud.com

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Beogradski pobednik“

za 2016. godinu, koji dodeljuje Privredna komora Beograda

Za trideset godina dodeljivanja nagrada, nagrade „Beogradski pobednik“ i „Plaketa“ ponelo je 191 privredno društvo i oko 60 preduzetnika, pojedinaca i institucija

Vise o nagradi na linkovima:

„Zlatna gazela“

za 2016. godinu, koja se dodeljuje najbrže rastućoj firmi u Srbiji

Zlatna gazela Srbije za 2016. godinu je kompanija "Chemical Agrosava" iz Beograda. Ovo priznanje, kojim međunarodna kompanija "Bisnode" nagrađuje najbolje među najbrže rastućim firmama, prvi put je dodeljeno u Srbiji, na svečanosti održanoj u sredu (18. maja 2016. godine) u Skupštini grada Beograda.

Vise o nagradi na linkovima: