Edit Content

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Zaštita koštičavih voćnih vrsta

cvetanje breskve

Gajenje koštičavih voćnih vrsta je potencijalno visoko profitabilno i kao takvo je veoma značajno za individualne poljoprivredne proizvođače u Srbiji. Proizvođači zahtevaju sve viši kvalitet plodova i veći prinos, a oni se ne mogu ostvariti bez adekvatnih i pravovremeno izvedenih mera zaštite i ishrane.

Tretmane treba izvoditi na osnovu procenjene opasnosti od prouzrokovača biljnih bolesti ili štetnih insekata u korelaciji sa trenutnim i predviđenim vremenskim uslovima. Za razvoj biljnih bolesti neophodne su osetljiva fenofaza domaćina, prisutnost patogena i povoljni klimatski uslovi. Kada su oni optimalni za razvoj parazita, njihova agresivnost je maksimalna sa gubicima najvišeg stepena.

Od najvećeg značaja je pravilno određivanje momenta tretiranja, kvalitet izvedenog tretiranja i adekvatan izbor sredstva za zaštitu bilja.

Gljive iz roda Monilinia predstavljaju patogene koji svake godine nanose najveće gubitke u prinosima koštičavih voćnih vrsta. U kišovitim godinama štetnost je izuzetno visoka, ako se uzme u obzir sušenje cvetova, grančica i trulež plodova.

Karakteristični simptomi se javljaju u vidu sušenja cvetova i grančica, u prvom delu vegetacije, kao i truleži plodova u drugom delu vegetacije.

monilia laxa
Foto Agrosava

Palež cvetova i sušenje grančica koštičavog voća (Monilinia laxa)

Gljiva prezimljava u mumificiranim plodovima ili kao micelija u rak-ranama mladara. Formirane konidije se do mesta infekcije raznose vetrom i kišom. Konidije dospevaju na cvet, gde klijaju i ostvaruju infekciju. Infekcija cveta se najčešće dešava preko žiga tučka, što i predstavlja osnovni način zaraze. Nakon 3-7 dana od infekcije dolazi do pojave prvih znakova nekroze. Optimalne temperature za ostvarivanje infekcije su 22-25°C, pri kojima je dovoljna vlažnost od 3-4h. Infekcije cveta se ostvaruju i na temperaturama nižim od 10°C, ako kišni period traje duže od 24h.

Koštičave voćne vrste se razlikuju prema osetljivosti cveta na infekciju: najosetljivija je kajsija, a zatim trešnja, breskva, višnja i šljiva.

Prvi tretman fungicidima se preporučuje u fenofazi početka cvetanja (10 – 20% otvorenih cvetova), a drugi u fenofazi punog cvetanja (100% otvorenih cvetova). U uslovima ekstremno loših klimatskih prilika treba izvesti i treće tretiranje u fenofazi precvetavanja.

Kao izuzetno efikasne preporučujemo fungicide Ciprodex (0,05%), Diverto (0,05%) ili Signum (0,075%).

Autor

Dr. Predrag Milovanović

Stručna podrška za voćarstvo i vinogradarstvo

Agrosava

„Nagrada AAA Platinasta izvrsnost“

za 2021. godinu, sertifikat bonitetne izvrsnosti dun & bradstreet

Ovim sertifikatom Dun & Bradstreet Srbija potvrđuje da je subjekat postigao međunarodni standard bonitetne izvrsnosti i spada u grupu najuspešnijih kompanija u Srbiji, koje su najmanje tri godine zaredom ostvarile pravo na Zlatni AAA sertifikat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Evropski Platinum AAA sertifikat“

za 2020.godunu, jedan od najprestižnijih sertifikata o bonitetnoj izvrsnosti u Evropi - Kreditni rejting Gold AAA

PLATINUM AAA sertifikat izdaje Bisnode AB Švedska, vodeća evropska firma za procenu poslovnog boniteta.Po identičnim i vrlo strogim kriterijumima, sertifikat za bonitetnu izvrsnost poslovanja Bisnode grupa dodeljuje u 30 zemalja Evrope.

Vise o nagradi na linkovima:

„Environmental Respect Award“

2014. godina, nagrada za očuvanje okoline dodeljena u SAD od DuPonta

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Najbolji proces selekcije kandidata za posao“

u okviru projekta "oceni put do posla" 2019. prema iyboru posetilaca sajta poslovi.infostud.com

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Beogradski pobednik“

za 2016. godinu, koji dodeljuje Privredna komora Beograda

Za trideset godina dodeljivanja nagrada, nagrade „Beogradski pobednik“ i „Plaketa“ ponelo je 191 privredno društvo i oko 60 preduzetnika, pojedinaca i institucija

Vise o nagradi na linkovima:

„Zlatna gazela“

za 2016. godinu, koja se dodeljuje najbrže rastućoj firmi u Srbiji

Zlatna gazela Srbije za 2016. godinu je kompanija "Chemical Agrosava" iz Beograda. Ovo priznanje, kojim međunarodna kompanija "Bisnode" nagrađuje najbolje među najbrže rastućim firmama, prvi put je dodeljeno u Srbiji, na svečanosti održanoj u sredu (18. maja 2016. godine) u Skupštini grada Beograda.

Vise o nagradi na linkovima: