Edit Content

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Zaštita lucerke u mirovanju

zaštita lucerke

Prilikom zasnivanja lucerišta držimo se nekih osnovnih pravila: izbor nezakorovljene parcele i izbor deklarisanog semena bez primesa semena korovskih vrsta.

Lucerka, kao višegodišnja kultura koju gajimo na istoj parceli i do 5 godina, predstavlja rezervoar korova gde se iz godine u godinu brojnost korova na lucerištu uvek povećava. Nakon pravilnog zasnivanja, bitan je i izbor herbicida za suzbijanje korova u lucerki i njegova pravovremena primena. Da bismo proizveli kvalitetnu lucerku, seno ili senažu bez prisustva konkurentskih biljaka (u ovom slučaju korova), koje mogu biti štetne i smanjiti hranjlivu vrednost u ishrani stoke, bitan je usev lucerišta bez korova.

Suzbijanje korova u lucerki možemo izvršiti zimskim prskanjem tj. u mirovanju lucerke. Prskanje lucerke u mirovanju se najčešće izvodi krajem februara meseca. Pre kretanja vegetacije, dok je još lucerka u hibernaciji, možemo primeniti herbicid na bazi aktivne materije metribuzin – Eugen.

Zaštita lucerke preparatom Eugen

Eugen je preparat koji koristimo u lucerki koja je u drugoj godini ili starijoj lucerki. Sa ovim preparatom suzbijamo širokolisne korove koji se javljaju u kasnu zimu i rano proleće, a to su:

  • hoću-neću (Capsella bursa pastoris), mišjakinja (Stelaria media),
  • obični staračac (Senecio vulgaris),
  • mrtva kopriva (Lamium amplexicuale),
  • čestoslavica (Veronica persica),
  • poljska ljubičica (Viola arvensis),
  • maslačak (Taraxacum officinale)
  • gorušica (Sinapis arvensis).

Ove korovske vrste znaju ugroziti rast lucerke i ozbiljan su konkurent lucerki tokom vegetacije do prvog otkosa (koji je uvek najprinosniji), pogotovo ako je zima bila blaga i omogućila korovima nesmetani razvoj. Herbicid Eugen primenjujemo u količini 1 – 1,5 l/ha u fazi mirovanja lucerke.

Radi proširenja spektra delovanja i na ostale korovske vrste u lucerki kao što su štavelj (Rumex spp), može se preparatu Eugen dodati i preparat Piano, herbicid na bazi aktivne materije tifensulfuron-metil u dozi od 15 g -20g/ha. U slučaju kombinovanja ova dva preparata, tretiranje se takođe izvodi pre kretanja vegetacije u već zasnovanoj lucerki u drugoj godini i starijoj.

Autor:

Elena Benjik

Stručna podrška

Agrosava

„Nagrada AAA Platinasta izvrsnost“

za 2021. godinu, sertifikat bonitetne izvrsnosti dun & bradstreet

Ovim sertifikatom Dun & Bradstreet Srbija potvrđuje da je subjekat postigao međunarodni standard bonitetne izvrsnosti i spada u grupu najuspešnijih kompanija u Srbiji, koje su najmanje tri godine zaredom ostvarile pravo na Zlatni AAA sertifikat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Evropski Platinum AAA sertifikat“

za 2020.godunu, jedan od najprestižnijih sertifikata o bonitetnoj izvrsnosti u Evropi - Kreditni rejting Gold AAA

PLATINUM AAA sertifikat izdaje Bisnode AB Švedska, vodeća evropska firma za procenu poslovnog boniteta.Po identičnim i vrlo strogim kriterijumima, sertifikat za bonitetnu izvrsnost poslovanja Bisnode grupa dodeljuje u 30 zemalja Evrope.

Vise o nagradi na linkovima:

„Environmental Respect Award“

2014. godina, nagrada za očuvanje okoline dodeljena u SAD od DuPonta

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Najbolji proces selekcije kandidata za posao“

u okviru projekta "oceni put do posla" 2019. prema iyboru posetilaca sajta poslovi.infostud.com

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Beogradski pobednik“

za 2016. godinu, koji dodeljuje Privredna komora Beograda

Za trideset godina dodeljivanja nagrada, nagrade „Beogradski pobednik“ i „Plaketa“ ponelo je 191 privredno društvo i oko 60 preduzetnika, pojedinaca i institucija

Vise o nagradi na linkovima:

„Zlatna gazela“

za 2016. godinu, koja se dodeljuje najbrže rastućoj firmi u Srbiji

Zlatna gazela Srbije za 2016. godinu je kompanija "Chemical Agrosava" iz Beograda. Ovo priznanje, kojim međunarodna kompanija "Bisnode" nagrađuje najbolje među najbrže rastućim firmama, prvi put je dodeljeno u Srbiji, na svečanosti održanoj u sredu (18. maja 2016. godine) u Skupštini grada Beograda.

Vise o nagradi na linkovima: