Edit Content

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Zimska zaštita kruške – tretmani koji imaju višestruke koristi

zimska zaštita kruške

Zimsko mirovanje voćaka je vreme kada su svi fiziološki procesi biljaka svedeni na minimum, a nastali su procesom prilagođavanja biljaka na različite uslove spoljašnje sredine.

Za voćare ovo je period rezidbe, jedne od najvažnijih mera uspostavljanja ravnoteže između planiranog prinosa i potencijala biljke. Ipak, ovo je period kada se radi zimska zaštita kruške vrlo važnim hemijskim tretmanima, koji imaju višestruke koristi, posebno u zasadima kruške.

Suzbijanje kruškine buve

U toku zime, kruškina buva prezimljava u stadijumu imaga ispod kore stabla, opalog lišća i u drugim skrovitim mestima. Prezimljujuće ženke su oplođene, a mirovanje je uslovljeno temperaturama ispod 10º C. Iznad ovih temperatura, ženke pomoću hitinizirane legalice ubadaju “drške” jaja u koru stabla ili pupoljaka.

jaja kruskine buve
Foto: Agrosava

Kako smo prethodnih dana imali vreme sa temperaturom višom od 10ºC stvorili su se povoljni uslovi za polaganje jaja, a voćarima je to znak da je optimalno vreme za suzbijanje imaga.

Da bi u vegetaciju ušli sa što manjom brojnosti kruškine buve i što manje položenih jaja, potrebno je odmah uraditi hemijski tretman kombinacijom piretroida (Plures u količini 0.6 l/ha ili Fastac 10 EC u količini 0.3 l/ha) i parafinskog ulja (Letol EC u koncentraciji 3%).

kruskina buva
Foto: Agrosava

Zimska zaštita kruške preparatima na bazi bakra

U zasadu kruške, a posebno dunje, redovna je primena preparata na bazi bakra. Ovim zimskim tretmanom postiže se dezinfekcija voćke od patogena Erwinia amylovora koji se vrlo teško suzbija u toku vegetacije. Osnova sprečavanja bolesti je jesenja i zimska zaštita kruške sa ciljem da se smanji inokulum na kori stabla i u vegetaciju uđe sa što manjim potencijalom.

Iz toga razloga, čim temperatura u januaru i februaru bude par dana iznad 12ºC, primeniti preparat Everest u koncentraciji 0.5%. Prilikom izvođenja prskanja posebno treba obratiti pažnju da voćke u celosti i ravnomerno budu prekrivene depozitom rastvora za tretiranje.

Autor:

Jovanka Petrović

Stručni savetnik za voćarstvo i vinogradarstvo

Agrosava

„Nagrada AAA Platinasta izvrsnost“

za 2021. godinu, sertifikat bonitetne izvrsnosti dun & bradstreet

Ovim sertifikatom Dun & Bradstreet Srbija potvrđuje da je subjekat postigao međunarodni standard bonitetne izvrsnosti i spada u grupu najuspešnijih kompanija u Srbiji, koje su najmanje tri godine zaredom ostvarile pravo na Zlatni AAA sertifikat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Evropski Platinum AAA sertifikat“

za 2020.godunu, jedan od najprestižnijih sertifikata o bonitetnoj izvrsnosti u Evropi - Kreditni rejting Gold AAA

PLATINUM AAA sertifikat izdaje Bisnode AB Švedska, vodeća evropska firma za procenu poslovnog boniteta.Po identičnim i vrlo strogim kriterijumima, sertifikat za bonitetnu izvrsnost poslovanja Bisnode grupa dodeljuje u 30 zemalja Evrope.

Vise o nagradi na linkovima:

„Environmental Respect Award“

2014. godina, nagrada za očuvanje okoline dodeljena u SAD od DuPonta

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Najbolji proces selekcije kandidata za posao“

u okviru projekta "oceni put do posla" 2019. prema iyboru posetilaca sajta poslovi.infostud.com

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019.godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo odražali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

Vise o nagradi na linkovima:

„Beogradski pobednik“

za 2016. godinu, koji dodeljuje Privredna komora Beograda

Za trideset godina dodeljivanja nagrada, nagrade „Beogradski pobednik“ i „Plaketa“ ponelo je 191 privredno društvo i oko 60 preduzetnika, pojedinaca i institucija

Vise o nagradi na linkovima:

„Zlatna gazela“

za 2016. godinu, koja se dodeljuje najbrže rastućoj firmi u Srbiji

Zlatna gazela Srbije za 2016. godinu je kompanija "Chemical Agrosava" iz Beograda. Ovo priznanje, kojim međunarodna kompanija "Bisnode" nagrađuje najbolje među najbrže rastućim firmama, prvi put je dodeljeno u Srbiji, na svečanosti održanoj u sredu (18. maja 2016. godine) u Skupštini grada Beograda.

Vise o nagradi na linkovima: