Solarna Energija u Poljoprivrednoj Proizvodnji – Agrosava kao Primer Održivosti

Vesti

Objavljeno:

Objavljeno:

Novosti
Solarna Energija U Poljoprivrednoj Proizvodnji Agrosava Kao Primer Održivosti

Solarna energija je jedan od najbrže rastućih izvora obnovljive energije na svetu. Zahvaljujući tehnološkom napretku i sve nižim troškovima, sve više kompanija širom sveta prelazi na korišćenje solarnih panela kako bi smanjile svoj uticaj na životnu sredinu i smanjile troškove energije.

Jedna od takvih kompanija je Agrosava, koja je prepoznala važnost očuvanja životne sredine i održivosti u proizvodnji sredstava za zaštitu bilja. Agrosava je u protekle dve godine realizovala solarni projekat koji obezbeđuje proizvodnju čistije i zelenije energije. Implementirani su obnovljivi izvori energije koji potiču direktno iz sunca. Korišćenjem solarne energije, ne stvaraju se gasovi i efekat staklene bašte što je i više nego odlično obzirom da ne doprinosi globalnom zagrevanju.

Godinu dana korišćenja ove energije, količina ugljen-dioksida bi se mogla smanjiti do 80%.

Solarni paneli Agrosave se nalaze na dve lokacije:

  • Prva lokacija instaliranih solarnih panela je magacin M10, a efekti njihovi primene od 540 Kwh od izuzetnog su značaja. Takođe, podmiruju potrebe električne potrošnje u proizvodnom pogonu, a višak proizvedene električne energije je oko 30%.
  • Druga lokacija je magacin M20. Unutar magacina se nalazi podešen sistem od 650 Kwh koji podmiruje 90% potrebne električne energije u Pogonu za proizvodnju hrane za kućne ljubimce.

 

Zahvaljujući solarnom sistemu, fabrika ima mogućnost neograničene upotrebe tople vode i klima uređaja, a ukupna potrošnja biomase – sopstvenih sirovina za grejanje, u 2021. godini iznosila je između 500 i 530 tona.

Solarni paneli su održivi izvor energije jer se proizvode od prirodnih materijala, a nakon njihove upotrebe se mogu reciklirati. Ne zagađuju okolinu, kao što to čine fosilna goriva, što dovodi do značajnog smanjenja emisije staklene bašte

Koristeći solarnu energiju, Agrosava smanjuje loš uticaj na okolinu, a istovremeno smanjuje i troškove energije.

Najnovije novosti