Održivi razvoj

Održivi razvoj je ukorenjen u svemu što radimo.

Nazad
Odzivi Razvoj 03

Više od tri decenije, kompanija AGROSAVA svoj poslovni sistem konstantno unapređuje, usavršava i bogati inovacijama.

Ekologija i ekološka svest prisutne su u svim razvojnim fazama – od samog nastanka proizvoda do vraćanja ambalažnog otpada. Politika integrisanog upravljanja i društvene odgovornosti fokusira se na kvalitet proizvoda uz poštovanje principa održivog razvoja i unapređenja ekoloških akcija. Održivi razvoj čvrsto je ukorenjen u svemu što radimo.

Dajemo sve od sebe da naš doprinos globalnom održivom razvoju kroz inovativna rešenja naših vodećih preduzeća u poljoprivredi bude vidljiv. Dobitnici smo brojnih domaćih i međunarodih nagrada kao rezultat naše dobre proizvodne prakse, čistije proizvodnje i dosledne primene.

 • Zaštita životne sredine

  Odzivi Razvoj 02

   

  Od osnivanja kompanije AGROSAVA brinemo o životnoj sredini i njenoj zaštiti. Svesni smo problema zagađenja i želimo da svojim primerima podignemo svest i dopremo do što većeg broja ljudi u budućnosti, kako bismo prevazišli visok nivo zagađenja čitave planete.

  Primeri dobre prakse u Agrosavi po pitanju očuvanja životne sredine.

  1. Dostupna i obnovljiva energija

   

  AGROSAVA je u protekle dve godine realizovala solarni projekat koji obezbeđuje proizvodnju čistije i zelenije energije. Implementirani su obnovljivi izvori energije koji potiču direktno iz sunca. Korišćenjem solarne energije, ne stvaraju se gasovi i efekat staklene bašte što je i više nego odlično obzirom da ne doprinosi globalnom zagrevanju. Godinu dana korišćenja ove energije, količina ugljen-dioksida bi se mogla smanjiti do 80%.

  Lokacije solarnih panela:

  Solarni paneli AGROSAVE se nalaze na dve lokacije:

  • Prva lokacija instaliranih solarnih panela je magacin M10, a efekti njihovi primene od 540 Kwh od izuzetnog su značaja. Takođe, podmiruju potrebe električne potrošnje u proizvodnom pogonu, a višak proizvedene električne energije je oko 30%.
  • Druga lokacija je magacin M20. Unutar magacina se nalazi podešen sistem od 650 Kwh koji podmiruje 90% potrebne električne energije u Pogonu za proizvodnju hrane za kućne ljubimce.

  Zahvaljujući solarnom sistemu, naša fabrika ima mogućnost neograničene upotrebe tople vode i klima uređaja, a ukupna potrošnja biomase – sopstvenih sirovina za grejanje, u 2021. godini iznosila je između 500 i 530 tona. Prednost panela leži u dužem veku upotrebe dok im je održavanje gotovo nepotrebno. Ovim načinom grejanja čuvamo fosilna goriva koja predstavljaju ograničeni izvor energije.

   

  Odzivi Razvoj 03

  2. LED fabrička svetla – LED sijalice

   

  AGROSAVA je u 2021. i 2022. godini završila projekat zamene fluorescentne rasvete LED fabričkom rasvetom.

  Brojne su prednosti LED sijalica. Samo neke od njih su:

  • ušteda energija veća i do 75%
  • netoksičnost
  • mogućnost reciklaže
  • životni vek i do 5 puta duži od fluorescentne rasvete
  • poboljšavanje vidljivosti radnog prostora
  • niži troškovi održavanja

   

  Odzivi Razvoj 04

  3. Dobra proizvodna praksa i tehnološka unapređenja

   

  • proizvodnja i laboratorija agrohemikalija
  • proizvodnja plastične ambalaže


  U proizvodnji i laboratoriji agrohemikalija
  , u upotrebi su novi rastvarači sa ekološki prihvatljivom hemijom, dok se rastvarači koji više nisu upotrebljivi u analizama, koriste za ispiranje sudova.
  Radi uštede vremena rada aparata, optimizuju se uslovi pod kojima se vrše analize, a rezultat je smanjenje količine potrošenih rastvarača i energije.

  U procesu proizvodnje plastične ambalaže, tehnološkim unapređenjem dobijen je proizvod koji je za 10 do 50% lakši od prethodnog dok je kvalitet ostao nepromenjen.

  Ovim postupkom postignuti su sledeći benefiti:

  • ušteda energije u proizvodnji
  • smanjenje sirovine – plastike
  • pojava minimalnog ambalažnog otpada

  Proizvodom manje težine uspeli smo da smanjimo količinu ambalažnog otpada nastalog kao posledica upotrebe agrohemikalija.

  4. Uklanjanje ambalažnog i ostalih vrsta otpada

   

  Svesni smo da zagađenje životne sredine različitim vrstama otpada predstavlja značajan ekološki problem.
  Upravo iz tog razloga smo planom upravljanja otpadom i njegovom doslednom primenom obezbedili sortiranje svih vrsta otpada na mestu nastajanja. Na ovaj način pripremljen, otpad je spreman za recikliranje, tretman ili uklanjanje.

  Ambalaža i njen kvalitet presudni su kada se radi o bezbednoj isporuci i upotrebi sredstava pravilnim, trostrukim ispiranjem nakon upotrebe preparata. Ovim se obezbeđuje efikasnost svakog koraka u procesu saniranja ambalažnog otpada – od sakupljanja pa sve do tretmana.

  AGROSAVA ima sklopljen Ugovor sa podoperaterom koji sakuplja i sanira ambalažni otpad naših krajnjih korisnika.
  Samo u 2021.godini sakupljeno je i zbrinuto preko 55 tona ambalažnog otpada, a cilj nam je da se u godinama koje nam slede ovaj broj poveća.

   

  Odzivi Razvoj 05

  5. Naša zelena sredina

   

  Možemo da se pohvalimo dugogodišnjom tradicijom sadnje drveća u krugu fabrike i van nje. Svaka površina koja nije u funkciji se ozelenjava.
  Preko hiljadu stabala različitih vrsta kao što su platan, lipa i bagrem, obezbeđuje našim zaposlenima i posetiocima osećaj kao da su u parku gde mogu uživati u hladovini raskošnog drveća.
  Kancelarije smo ukrasili raznovrsnim biljkama i time povećali nivo kiseonika u samom radnom prostoru i smanjili nivo štetnih zagađivača kao što su ugljen-dioksid i formaldehid.
  Zelenilo i ukrasno bilje, pored brojnih benefita, oplemenjuju i ulepšavaju čitav unutrašnji prostor kompanije.

   

  Odzivi Razvoj 06

 • Briga o zaposlenima

  Odzivi Razvoj 07

   

  Uspeh AGROSAVE je primarno izgrađen na znanju i posvećenosti naših zaposlenih. Kao kompanija, fokusiramo se na brigu o zaposlenima i očuvanju životne sredine zasnovane na poverenju i poštovanju različitosti i jednakih mogućnosti. Našim zaposlenima nudimo atraktivne uslove i široke mogućnosti za individualni razvoj.

  Redovni sistematski pregledi za naše zaposlene

  Zaposleni AGROSAVE su ekološki svesni, o čemu svedoči i sprovođenje mera zaštite životne sredine.

  Nastojimo da ispunimo naš slogan Život u sigurnim rukama preispitujući i unapređujući performanse sistema, zaštitu zdravlja i bezbednosti na radu, zaštitu životne sredine, etičko poslovanje, poštovanje ljudskih prava i rodnu ravnopravnost.

  Dosta vodimo računa o zdravlju naših zaposlenih, pa im tako omogućavamo sistematski pregled jednom godišnje, jer ako nemamo zdravlje, nemamo ništa.

   

  Odzivi Razvoj 08

   

  Ekološko rešenje za prevoz zaposlenih

  Vodimo računa da za svaki ekološki problem nađemo adekvatno rešenje, pa tako našim zaposlenima koji putuju na posao sa udaljenih lokacija obezbeđujemo zajednički prevoz kako bismo smanjili zagađenje životne sredine.
  Očigledan je manji broj automobila na parkingu, čime je smanjena potrošnja goriva i emitovanje izduvnih gasova. Neki od zaposlenih koji imaju mogućnost da putuju biciklom na posao, dolaze istim, pa je tako parking za bicikle takođe obezbeđen.

  Ekološko rešenje za ishranu zaposlenih

  U okviru fabričkog kruga, AGROSAVA poseduje i sopstveni restoran. Za pripremu hrane i brigu o njenom kvalitetu odgovorna je kompanija sa kojom sarađujemo. Svakog dana se pripremi i servira između 250 i 300 obroka u dve smene.
  Jelovnik restorana prilagođen je potrebama zaposlenih i podrazumeva unos određenog broja kalorija i svih nutrijenata potrebnih čoveku na dnevnom nivou.
  Kako bismo sprečili bacanje hrane, nedelju dana unapred se planira tačan broj obroka i porcija, a kako bi se smanjile količine otpada, ne koristi se plastično posuđe i pribor.
  Upravljanje otpadom iz restorana je u skladu sa Planom upravljanja otpadom i merama koje se sprovode.

  Trudimo se da svakim danom svojim primerom utičemo i podižemo ekološku svest, a nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti rešiti problem zagađenja životne sredine.

   

  Odzivi Razvoj 09

 • Principi poslovanja

  Odzivi Razvoj 10

  AGROSAVA garantuje iste kriterijume i jednake mogućnosti za zaposlene prilikom zapošljavanja i razvoja karijere, bez obzira na pol, godine, boju kože ili seksualnu orijentaciju, poštujući principe ravnopravnosti. Prava deteta se poštuju, a ne postoje zakonom definisane granice van posla. Težimo kontinuiranom uključivanju u podizanje svesti, kvaliteta života i rada naših zaposlenih.

  Nastojimo da negujemo klimu međusobnog poverenja i saradnju među zaposlenima, što doprinosi unapređenju postojećeg sistema. Primenjuju se principi savesnosti, lične odgovornosti, poštenja, dobre prakse i običaja.

 • Društvena odgovornost

  Odzivi Razvoj 11

  AGROSAVA teži da bude pokretač i inicijator modernizacije društva etičkim ponašanjem i brigom o ljudima, flori, fauni, životnoj sredini, zdravlju i bezbednosti.

  AGROSAVA posluje u skladu sa važećim zakonodavstvom i drugim prihvaćenim normama i standardima, time podržavajući vladavinu prava.

  Kroz politiku zasnovanu na primeni međunarodnih standarda imamo:

  • Sistem menadžmenta kvalitetom (EN ISO 9001:2015)
  • Sistem menadžmenta životnom sredinom (EN ISO 14001:2015)
  • Sistem menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu (ISO 45001:2018)
  • Sistem opštih principa higijene hrane (DHP) uključujući HACCP analizu opasnosti i Kritične Kontrolne Tačke u saglasnosti sa zahtevima dokumenta CXC 1-1969, Rev. 5 (2020), FAO/WHO Codex Alimentarius
  • IFS FOOD ver.7 i odgovarajućim deklaracijama i konvencijama Ujedinjenih nacija, AGROSAVA je istakla društvenu odgovornost za svoje transparentno i etičko poslovanje, poštujući ljudska prava, rodnu ravnopravnost, potrebe i očekivanja svih zainteresovanih strana

  AGROSAVA takođe aktivno učestvuje u humanitarnim, obrazovnim, ekološkim i sportskim aktivnostima, kao i u razvoju društvene zajednice i pomoći ugroženima. Kada je u pitanju osvajanje novih tržišta, kontinuiranom edukacijom podižemo svest potrošača o vrstama i primeni proizvoda, upravljanju ambalažom nakon upotrebe i korišćenju lične zaštitne opreme na radu.

 • Kvalitet proizvoda i usluga

  Odzivi Razvoj 12

  AGROSAVA je kompanija koja postavlja standard zaštite vaših useva koristeći najsavremeniju tehnologiju, što rezultira visokokvalitetnim proizvodima i uslugama.

  Već 33 godine ispunjava najviše svetske standarde u proizvodnji pesticida, vodotopivih đubriva, folijarnih hraniva i plastične ambalaže, kao i usluga formulacije pesticida, pakovanja i skladištenja.

  Svojom stručnošću, iskustvom i znanjem, kao i najsveobuhvatnijim portfoliom sredstava za zaštitu bilja na tržištu, AGROSAVA je pouzdan, kvalitetan i stabilan partner za srpsku poljoprivredu. Pored toga, brojne nagrade i sertifikati koje smo dobili svedoče o visokom kvalitetu našeg rada.

Dokumenti

Sertifikat: IFS Food

Preuzmite

Sertifikat: Opštih principa higijene hrane (DHP)

Preuzmite

Sertifikat: ISO 45001 : 2018

Preuzmite

Politika integrisanog sistema upravljanja i drustvene odgovornosti

Preuzmite

Sertifikat: ISO 14001 : 2015

Preuzmite

Politika bezbednosti hrane za kucne ljubimce

Preuzmite

Sertifikat: ISO 9001 : 2015

Preuzmite