Setva kukuruza 2021 – najnovije preporuke

Reč struke

Objavljeno:

Objavljeno:

Novosti
Setva Kukuruza 2021

Prošle godine u ovo vreme setva kukuruza je uveliko bila u toku, ali setva kukuruza 2021 je drugačija. Topao početak marta je najavljivao ranu setvu, ali su kiše i zahlađenje odložili setvu za najmanje 2 nedelje.

Dr Nenad Vasić, glavni selekcionar iz AS hibrida, savetuje ratare da ne žure. Optimalni uslovi za setvu kukuruza su temperatura zemljišta 8-10 stepeni, zato treba sačekati. Inače, ako posejete kukuruz u suviše hladno zemljište, imaćete dug period nicanja i veću mogućnost da žičari oštete kukuruz.

Sve do početka maja setva kukuruza se može obaviti. I svaka FAO grupa zrenja će stići na vreme.

Semena kukuruza ima – ali koji hibrid odabrati?

Šta se savetuje za plodne terene, poput Braničeva i Podunavlja, a šta za Srem?

Braničevo i Podunavlje se po kvalitetu zemljišta približavaju Bačkoj, srcu kukuruznog regiona Srbije. Za takvo podneblje dr Nenad Vasić preporučuje AS hibride FAO grupe 500, i to AS 5M43, sa gustinama 65-68 000 biljaka po hektaru. Našem podneblju najviše odgovara grupa 500, jer dokazano ima najveći potencijal za prinos i najbolji odnos vlage u momentu žetve, samim tim i najbolju profitabilnost na kraju.

Može se ići i na ranije hibride, AS 201 ili AS 3300, sa gustinama 70 i preko 70 000 biljaka. A za one koji bi želeli nešto kasnije hibride tu su AS 6E02 i AS 72.

Što se tiče južnog Srema, to je teren koji ima vrlo različite tipove zemljišta i različite uslove uspevanja. Zato bi tu trebalo ići na najpouzdanije hibride, koji izdržavaju sve uslove, kao što su AS 507, AS 72 ili AS 702.

Po rečima dr Vasića semena ima dovoljno, mada je primetno veće interesovanje za rane hibride. Ratari, međutim, ne bi trebalo da se plaše nestašice ranih hibrida, jer kako je već naglasio, za naše podneblje idealni su hibridi FAO grupe 500.

Svakako, ako niste sigurni koje je hibrid najbolji za vašu parcelu, u svakom momentu možete kontaktirati stručnu službu AS hibrida i dobiti pomoć.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=hwvDn3BDqGk[/embedyt]

Najnovije novosti