Setva kukuruza u Pomoravlju i Kolubari – preporuke i saveti

Reč struke

Objavljeno:

Objavljeno:

Novosti
Setva Kukuruza U Pomoravlju I Kolubari

Kada je u pitanju setva kukuruza u Pomoravlju i Kolubari, i uopšte celoj Srbiji, jasno je da treba sačekati. To je stav Dr Nenada Vasića, velikog stručnjaka AS hibrida za selekciju i agrotehniku. Naime, kako dr Vasić objašnjava, zemljište još uvek nije dostiglo optimalnu temperaturu za setvu od 8-10 stepeni, te bi setva u takvim uslovima bila kontraproduktivna. Biljka bi mnogo više bila izložena patogenima i truljenju.

Dakle, čekati toplije dane, bez brige da ćete zakasniti, to je glavna preporuka dr Vasića.

Što se tiče Pomoravlja konkretno, setva kukuruza je tu specifična zbog velike heterogenosti zemljišta. Pogrešno je ići samo sa jednim hibridom ili jednom grupom zrenja. Zato dr Vasić za to područje preporučuje hibride iz 500 i 600 grupe zrenja – AS 507, AS 72 i AS 702. To su dobri i stabilni hibridi, koji mogu da podnesu različite uslove.

Preporučene gustine za bolja zemljišta su 55-60 000 biljaka po hektaru, a za lošija zemljišta i slabiju agrotehniku 50 000 biljaka po hektaru. Takođe, može da se seje i AS 3300, koji je pogodan i za zrno i za klip. Od silažnih hibrida tu su kasniji hibridi AS 160 i AS 170.

Kolubara je, sa druge strane, malo drugačije podneblje od Pomoravlja. Dosta padavina, dosta plodnog zemljišta uz reku, ali i kiselog na većim visinama. Heterogenost je, stoga i ovde prisutna, ali usled različitosti podneblja i mogućnosti intenzivne proizvodnje, dr Vasić preporučuje nešto drugačije hibride.

Na prvom mestu iz FAO 500 grupe zrenja AS 5M43, za bolja i AS 507, za lošija zemljišta. Što se tiče grupe 600, za bolja zemljišta tu je AS 6E02, a za lošija AS 72 ili AS 702. A za silaže je preporuka AS 160 i AS 170.

Svaki savet od ovakvog stručnjaka je i te kako vredan, ali ako i dalje imate nedoumice oko setve kukuruza na vašoj njivi, u svakom momentu možete dobiti pomoć stručne službe AS hibrida i ljudi sa terena, i to kako u pogledu izbora hibrida, tako i oko izbora herbicida.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=RIzIuE5nWy8[/embedyt]

Najnovije novosti