Zaštita jagode od sive truleži – Teldor i Signum

Reč struke

Objavljeno:

Objavljeno:

Novosti
Zaštita Jagode Od Sive Truleži

Jagoda, kao visokoproduktivna biljna kultura, zahteva izuzetnu pažnju u primeni svih agrotehničkih mera neophodnih za postizanje visokih prinosa. Posle sadnje, nega jagode sastoji se od niza mera kao što su: kultiviranje, navodnjavanje, ishrana, uništavanje korova i zaštita jagode od sive truleži i drugih bolesti, kao i od mraza i štetočina.

Jagodu napada veliki broj štetočina i bolesti, koji joj smanjuju produktivnost i ekonomičnost gajenja. Upravo iz tih razloga neophodno je posvetiti posebnu pažnju suzbijanju ekonomski značajnih štetočina, a posebno bolesti koje se javljaju u jagodi i koje mogu da značajno redukuju očekivani prinos.

Zaštita jagode od sive truleži

Siva trulež je ekonomski najznačajnija bolest jagodastog voća i često veoma ograničavajući faktor proizvodnje. Ima značajan uticaj na proizvodnju, smanjenje prinosa i upotrebnu vrednost plodova.

Prouzrokovač sive pegavosti truleži plodova je gljivica Botrytis cinerea koja napada plod u svim stadijumima njegovog razvitka. Gljiva prezimljava u obliku sklerocija ili micelija na biljnim ostacima. U rano proleće, kada se stvore povoljni uslovi, dolazi do zaraze. Učestali kišni periodi, visoka relativna vlažnost vazduha i prohladno vreme stvaraju povoljne uslove za razvoj gljive.

Napada i cvetove koji su stradali od poznih prolećnih mrazeva i prve simptome možemo uočiti upravo na zaraženim cvetovima koji se suše i izgledaju kao spaljeni. Gljiva se zadržava na uginulim i zaraženim delovima cveta i tu ostaje u latentnom stanju, miruje i tokom sazrevanja plodova dolazi do zaražavanja plodova. Naročito napada oštećene plodove koji brzo trule, dobijaju braon boju, a onda se na njima pojavljuje siva plesan koju vetar raznosi i ostvaruje sekundarnu zarazu i na zdravim plodovima.

Pored agrotehničkih mera koje su bitne da se urade na pravilan način, kao najbitnija mera kada je u pitanju zaštita jagode od sive truleži je hemijska zaštita.

Preporučuje se nekoliko hemijskih tretmana: prvi pred početak cvetanja, drugi u punom cvetanju kada kada je 50% otvorenih cvetova, treći po završetku cvetanja i početku zametanja plodova i poslednji u vreme početka zrenja. Hemijske mere borbe se sastoje u prskanju preparatima koji iskazuju visoku efikasnost na suzbijanje ovog patogena i imaju izuzetno kratku karencu.

Koji su to preparati?

  1. Aserija (fludioksonil) je preventivni fungicid za zaštitu plodova. Aktivna materija fludioksonil primarno utiče na sprečavanje klijanja konidija, čime se sprečava infekcija. Primenjuje se preventivno pred berbu kako bi se izbegli rizici od pojave patogenih oboljenja koji mogu da se jave u usevu.

Aserija ispunjava sve preduslove za bezbednu i efikasnu primenu pred berbu: ne ulazi u plodove, ima kratku karencu, širok spektar delovanja, povoljne toksikološke osobine.

Vreme primene: preventivno u fazi od početka cvetanja do 3 dana pred berbu.

Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača sive truleži u količini 1-1,1 l/ha.

  1. Signum (boskalid + piraklostrobin) je kombinacija dve aktivne materije koje deluju na proces disanja, ali na različitim mestima. Boskalid se koristi za suzbijanje gljiva koje se razvijaju na starijem lišću, a piraklostrobin ima širok spektar delovanja, prvenstveno na gljive koje se razvijaju na površini (ne prodiru duboko u biljno tkivo .

Vreme primene: od početka cvetanja, 7 dana do pred berbu plodova.

Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača sive truleži u količini 1,5 kg/ha.

  1. Teldor 500-SC, fenheksamid, je preventivnog načina delovanja, jer zaustavlja klijanje konidija i širenje gljive sive truleži. Pri višim dozama zaustavlja i klijanje spora. Preparat Teldor stvara na biljci stabilan zaštitni sloj koji se ne spira i ne smanjuje.

Vreme primene: od početka cvetanja do 3 dana pred berbu.

Količina primene: za suzbijanje sive truleži primeniti 1,5 l/ha (15 ml/10 l vode).

Autor:

dipl.inž.Veljko Joksimović

Stručna podrška Agrosava

Region jugozapadna Srbija

 

Najnovije novosti