Zaštita voća u proleće – pobedite najznačajnije bolesti i insekte

Reč struke

Objavljeno:

Objavljeno:

Novosti
Zaštita Voća U Proleće

Sigurno je da voćarstvo u poslednje vreme sve više dobija na značaju i da kvalitetni plodovi uvek imaju kupce. Ipak, da bi se do toga došlo, potrebno je znanje, trud, vreme, a neretko i upornost u borbi sa raznim poteškoćama. Efikasna zaštita voća u proleće zato igra posebnu ulogu, jer omogućava da pravovremeno delujemo na glavne patogene i tako osiguramo uspeh voćarske proizvodnje.

Kada je u pitanju zaštita koštičavog i jabučastog voća, Dr Predrag Milovanović, stručnjak iz Agrosave, podelio je sa voćarima značajne savete, naročito korisne u ovim danima velikih temperaturnih kolebanja.

Agrosava uvek stoji na raspolaganju proizvođačima

I to kako u pogledu davanja saveta, tako i u pogledu izbora najefikasnijih proizvoda za zaštitu voća. Tako, dr Milovanović posebno ističe preparat Diverto. To je fungicid na bazi ciprodinila, koji se primenjuje u koštičavom i jabučastom voću, i ima jako širok spektar delovanja. Naročito je koristan u koštičavom voću za suzbijanje monilijoza, i to u fazama početka cvetanja, punog cvetanja i precvetavanja.

Takođe, dr Milovanović preporučuje i korišćenje preparata Different za zaštitu jabučastih voćnih vrsta od venturie, vrlo destruktivnog i ekonomski najštetnijeg prouzrokovača bolesti. Different karakteriše izuzetna sistemičnost, te ga je moguće primeniti zajedno sa kontaktnim preparatima, i preventivno i kurativno. Koristi se u fazama cvetanja, formiranja plodova pa nadalje.

Obzirom da borba sa insektima može da bude posebno teška, Agrosava suzbijanju štetnih insekata u koštičavom i jabučastom voću pridaje posebnu pažnju. Ove godine Agrosava izdvaja preparat Šiman, namenjen prvenstveno za suzbijanje vrsta koje se hrane sisanjem, kao što su lisne vaši. Doziranje je 150 gr/1m visine krune.

Ukoliko gajite koštičavo ili jabučasto voće važno je da zaštita voća u proleće bude kvalitetna, a da vam taj proces prođe što jednostavnije, da bude ekonomski isplativ i istovremeno efikasan, tu su Agrosavini stručnjaci i paleta provereno delotvornih proizvoda.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Rpe13NSXVJ0[/embedyt]

Najnovije novosti