Edit

O nama

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije

Pepelnica

Prouzrokovači pepelnice pripadaju grupi gljiva koja se razvija na površini biljnih organa, ne ulazeći u unutrašnjost tkiva. Karakteristično za ovu bolest je da se uspešno razvija pri suvom i toplom vremenu i da joj za infekcije nije neophodna voda, već visoka relativna vlažnost. Nakon ostvarene infekcije, gljiva se razvija i formira belu, brašnastu prevlaku koju čine sporonosne tvorevine gljive. U početku ova prevlaka je u vidu pojedinačnih pega, koje se kasnije spajaju i prekrivaju ceo biljni organ.
Kao posledica ranih infekcija, obolele biljke zaostaju u porastu, dolazi do sušenja lišća, a u nekim slučajevima i propadanja čitave biljke.
Ekonomski najznačajnije vrste u povrtarskoj proizvodnji u našim uslovima su:
1. Pepelnica paprike (Leveillula taurica)
2. Pepelnica paradajza (Oidium lycopersici)
3. Pepelnica krastavca (Erysiphae cichoracearum)
4. Pepelnica kupusnjača (Erysiphe cruciferarum)
5. Pepelnica graška (Erysiphe pisi)

Mere koje dovode do smanjenja infekcionog potencijala gljive su regulisanje vlažnosti vazduha i temperature uz alternaciju fungicida različitog mehanizma delovanja (Nimrod®, Sercadis Plus).

Povezani proizvodi

Testiranje: Dynamic Posts - ACF Relationship Field