Setva kukuruza po regionima: koje su preporuke za područje centralne Srbije?

Reč struke

Objavljeno:

Objavljeno:

Novosti
Setva Kukuruza U Centralnoj Srbiji

Nastavljamo priču o proizvodnim regionima Srbije. Nakon detaljnih preporuka šta sejati u Bačkoj, Banatu i Sremu, dr Nenad Vasić donosi nove savete za region centralne Srbije.

Tereni Mačve i Kolubare jedni su udarnih za proizvodnju kukuruza u Srbiji, jer ih karakteriše velika količina padavina i visoki prinosi. Proizvođači ovog regiona se obično opredeljuju za kasnije hibride, 500 i 600 grupe zrenja, za koje je utvrđeno da daju najveće prinose.

Tu prvenstveno mislimo na AS 507, univerzalni hibrid pogodan i za proizvodnju u klipu i u zrnu, AS 5M43, namenjen za proizvodnju u zrnu, zatim hibride duže vegetacije AS 6E02 i AS 72, a za proizvođače koji rade samo čardak, tu je AS 702. Što se tiče proizvodnje silaže, dr Vasić za region centralne Srbije preporučuje silažne hibride AS 160 i AS 170.

Iako je centralna Srbija generalno dobar proizvodni region, ipak postoje razlike u zemljištima. Zato naročito treba voditi računa o sklopovima i đubrenju. Tamo gde su dobra zemljišta, može se ići na gornje sklopove, 65-70 000 biljaka po hektaru. Na lošijim zemljištima bolje je ići na niže sklopove, oko 60 000 biljaka po hektaru.

I uvek aktuelno pitanje – kada sejati? Obzirom da se polako budi proleće, proizvođači već razmišljaju o setvi. Dr Vasić, ipak, upozorava da ne treba žuriti. Treba sačekati da temperatura zemljišta dostigne  8-10 stepeni na setvenom sloju oko 10 cm. Što je obično početkom aprila.

Generalno, raniji rokovi setve, pogotovo u sušnim godinama, uvek su bolji i prinosniji, jer kukuruz ranije prođe kritične faze. Međutim, uspešna rana setva direktno je povezana sa kvalitetom semena koje koristite. U tom pogledu AS hibridi prednjače, jer su interni standardi kvaliteta semena kukuruza daleko iznad zakonskih: 93% za klijavost semena i 90% za energiju klijanja. Takav visok kvalitet obezbeđuje dobro klijanje i nicanje, čak i u težim uslovima.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja za stručnjake AS hibrida, uvek ih možete kontaktirati i zatražiti savet.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Y0GayGM1zKg[/embedyt]

Najnovije novosti