Pepelnica u povrtarstvu

Reč struke

Objavljeno:

Objavljeno:

Novosti
Powdery Mildew On Cucurbit After Cut

U proizvodnji bilo koje povrtarske biljke možemo očekivati pojavu pepelnice.

Šta je to pepelnica i koji je njen značaj?

Pepelnica je gljivična bolest koja može da se javi na bilo kojoj gajenoj biljci. Na povrtarskim kulturama se javlja pri suvom vremenu, ali i pri visokoj vlažnosti vazduha (65-75%) i pri temperaturnim kolebanjima od 14 do 260C. Iako kiša može da spere miceliju sa površine biljnih organa, ukoliko se pogodni uslovi za razvoj pepelnice nastave u narednim danima, ona će se ponovo pojaviti.

Ono što još pogoduje pojavi pepelnice je nepridržavanje plodoreda, pregusta setva ili sadnja (neprovetrenost useva), nepravilna ishrana azotom (preterana ishrana azotom može dovesti do pojave pepelnice), preterano zalivanje i postojanje velike temperaturne razlike u dnevnim i noćnim temperaturama.

Pepelnica je bolest koja se najčešće javlja u zatvorenom prostoru, i najopasnija je kada se javi na kraju leta ili tokom jeseni (pepelnica paprike, paradajza, krastavca…), ali može da se javi i na otvorenom kao ekonomski značajna (pepelnica graška, kupusnjača, krastavca, mrkve, lubenice, tikvice…).

Javlja se na listovima, lisnim drškama ali može da zahvati i stablo, pa čak i da se javi na plodu. Simptom je pojava beličaste rastresite micelije (brašnasta) na licu ili naličju lista, što zavisi od roda kojem pripada. Ukoliko se pravovremeno ne suzbije, može da dovede do opadanja listova, zaostajanju u porastu, kao i do propadanja celih biljaka. Na taj način može da umanji prinos povrtarskih kultura i do 70% ukoliko se ne suzbija na vreme, tačnije preventivno, pre pojave prvih simptoma.

pepelnica
Foto Agrosava

Preventivno suzbijanje pepelnice – izbor pravih fungicida

Od fungicida iz portfolia kompanije Agrosava koji su registrovani za suzbijanju pepelnice su Nimrod (u krastavcu i bostanu), Sercadis plus (paradajz, paprika u zaštićenom prostoru, krastavci, bostan, tikvice, grašak, mrkva, peršun, salata, radič, endivija, motovilac, rukola, brokoli, karfiol, kupusnjačama, krompiru, plavom patlidžanu) i Signum (mrkva).

Takođe, u našem portfoliju se nalaze i preparati čije aktivne materije nisu registrovane u Srbiji za suzbijanje pepelnice, ali jesu u zemljama EU. Radi se o aktivnim materijama azoksistrobin (Teatar), difenokonazol (Different) i piraklostrobin (Image).

Preparat na koji želimo da vam skrenemo pažnju, iako kod nas još nije registrovan za suzbijanje pepelnice (ali se radi na proširenju dozvole), je Teatar plus.

Teatar plus je veliki plus koji treba iskoristiti u povrtarskoj proizvodnji, jer sadrži dve aktivne materije, jednu iz grupe strobilurina i drugu iz grupe triazola. To su azoksitrobin i difenokonazol. Iako su ove dve aktivne materije pojedinačno odavno prisutne u zaštiti bilja, kompanija Agrosava je prva na tržistu Srbije uvidela prednosti od kombinovanja ove dve aktivne materije u jednom preparatu.

U Srbiji, Teatar plus je registrovan za suzbijanje plamenjače i crne pegavosti, ali on istovremeno povrtarskim biljkama pruža odličnu zaštitu i od pepelnice. Naime, aktivne materije azoksistrobin i difenokonazol su registrovane u EU i za suzbijanje pepelnice. Širok spektar delovanja Teatra plus na najznačajnije gljivične bolesti u povrtastvu i kratka karenca čini ovaj preparat nezaobilaznim u svakom programu zaštite bilja. Koristi se u količini 1 – 1,25 l/ha, najviše dva puta tokom vegetacije.

Autor

Milana Janićijević

Dipl.inž. zaštite bilja

Stručni savetnik za povrće

Agrosava

Najnovije novosti