Vrsta proizvoda: Herbicidi

Proizvodjač: Agrosava

Istok

Selektivni herbicid za suzbijanje uskolisnih korova u usevu pšenice

Aktivna materija

Klodinafop proparžil 100 g/l + klokvintocet meksil 25 g/l

Grupa

Ariloksifenoksi propionati

Formulacija

Emulzija ulja u vodi (EW)

Pakovanje

1 L

Karenca

Obezbeđena vremenom primene

Klasifikacija rezistentnosti

A

Istok V1 600x600

Bezbednosni list

Preuzmite ispod PDF file (dokument) i informišite se dodatno o bezbednosti i korišćenju ovog proizvoda.

Preuzmite dokument

 • Usev: pšenica.

  Pšenica: u količini od 0,6 l/ha.
  Vreme primene: od faze tri lista do pojave prvog kolenca (BBCH 13–31). U odnosu na divlji ovas (Avena fatua), preparat je najbolje primeniti u fazi 3–5 listova, kada je najosetljiviji, pa do pojave prvog kolenca. Preparat se primenjuje uz utrošak vode 200–400 l/ha (2–4 l/100 m2).

  Istok ima:

  • dobru efikasnost (>90%) u odnosu na korove kao što je: divlji ovas (Avena fatua);
  • zadovoljavajuću efikasnost (75–90%) u odnosu na korove kao što je: ljulj (Lolium spp.).

  Mogućnost mešanja

  Istok se primenjuje samostalno. Postoji inkompatibilnost sa hormonskim herbicidima zbog pojave antagonizma pa može doći do smanjenja efikasnosti, posebno u stresnim uslovima.

 • Istok ima:

  • dobru efikasnost (>90%) u odnosu na korove kao što je: divlji ovas (Avena fatua);
  • zadovoljavajuću efikasnost (75–90%) u odnosu na korove kao što je: ljulj (Lolium spp.).
 • Istok je herbicid koji se, zahvaljujući prisustvu klokvintocet meksila kao protektanta, može primenjivati selektivno u usevu ozime pšenice za suzbijanje travnih korova. Selektivnost se zasniva na razlici u brzini metaboličke razgradnje aktivne materije kod pšenice u odnosu na korovske biljke.

  Klodinafop proparžil, kao aktivna materija, inhibira aktivnost enzima acetil CoA kaboksilaze i time inhibira proces sinteze masnih kiselina. Usvaja se listom i izdankom, usvajanje korenom je minimalno. Translokacija je brza do tačke rasta u kojima ispoljava delovanje.

  NAPOMENA

  Aktivna materija se u zemljištu brzo razgrađuje, pre svega aktivnošću mikroorganizama (DT50 < 1 dana). U normalnom plodoredu, kao i u slučaju preoravanja ili prevremenog skidanja useva, nema ograničenja u pogledu useva koji bi se mogao sejati.

  Ne preporučuje se primena preparata u uslovima stresa (suša, zabarenost zemljišta, ako primeni prethodi duži period mraza, ako je nakon perioda stresnih uslova na dan primene izrazito visoka vlažnost ili ekstremna temperatura). Takođe, ne preporučuje se primena ukoliko se u periodu od 2 časa od primene očekuje kiša. Ne dozvoliti ispašu i/ili ne koristiti za ishranu stoke četiri nedelje nakon primene preparata.

  FITOTOKSIČNOST

  Ukoliko se primeni prema uputstvu proizvođača preparat je selektivan u usevu pšenice. Preparat može biti fitotoksičan ukoliko se primeni u usevu ječma. Ukoliko je potrebno suzbijanje divljeg ovsa u usevu ječma, bolji izbor je preparat Amanet.

Programi zaštite

Programi zaštite

Povezani proizvodi