Vrsta proizvoda: Herbicidi

Proizvodjač: Agrosava

Zeazin

Selektivni herbicid za suzbijanje širokolisnih i redukciju travnih korova u kukuruzu

Aktivna materija

Terbutilazin 500 g/l

Grupa

Triazini

Formulacija

Koncentrovana suspenzija (SC)

Pakovanje

1 L i 5 L

Karenca

Obezbeđena vremenom primene

Klasifikacija rezistentnosti

C1

Zeazin

Prednosti preparata

 • Tretiranje posle setve, a pre nicanja ili posle nicanja kukuruza do faze tri lista
 • Izvanredno deluje na korove koji se teško suzbijaju
 • Ne deluje štetno na kukuruz
 • Čist usev kukuruza u najbitnijem periodu razvoja

Bezbednosni list

Preuzmite ispod PDF file (dokument) i informišite se dodatno o bezbednosti i korišćenju ovog proizvoda.

Preuzmite dokument

 • Usev: kukuruz.

  Kukuruz:

  • u količini od 1,5 l/ha za aridna područja i zemljišta mehaničkog sastava (1–3% humusa);
  • u količini 1,5–2,5 l/ha za humidna područja i srednje teška zemljišta (>3% humusa).

  Vreme primene: tretiranje se može obaviti posle setve, a pre nicanja ili posle nicanja kukuruza do faze razvoja 3 lista (BBCH 00–13). Međutim, na osnovu iskustva proizvođača, preporuka je da se preparat Zeazin, posle setve a pre nicanja kukuruza, na zemljištima sa 1–3% humusa koristi u količini od 1,5 l/ha, a na zemljištima sa 3–5% humusa u količini od 2,0 l/ha.

  Za tretiranje posle nicanja useva i korova preporuka je da se Zeazin koristi u količini 1,3–1,5 l/ha do petog lista kukuruza.

  Zeazin dobro suzbija korove kao što su: štir (Amaranthus sp.), hoću–neću (Capsella bursa pastoris), obična pepeljuga (Chenopodium album), srcolika pepeljuga (Chenopodium hybridum), ptičiji dvornik (Polygonum aviculare), gorušica (Sinapis arvensis) i divlja rotkva (Raphanus raphanistrum).

  Zadovoljavajuće suzbija korove kao što su: njivski vijušac (Bilderdykia convolvulus), obična tatula (Datura stramonium), njivska lubeničarka (Hibiscus trionum), ambrozija (Ambrosia artemisiifolia), teofrastova lipica (Abutilon theophrasti), pomoćnica (Solanum nigrum) i čičak (Xanthium strumarium).

  Mogućnost mešanja

  Zeazin se posle setve a pre nicanja, radi proširenja spektra delovanja i na travne korove, može mešati sa preparatima na bazi S-metolahlora (Telus).

  Posle nicanja kukuruza, u fazi razvoja od 3 do 5 listova, radi proširenja spektra delovanja, može se mešati sa preparatima na bazi 2,4-D (Maton), dikambe (Colosseum) i mezotriona (Intermezzo).

  U tim kombinacijama izvanredno deluje i na korove koji se teško suzbijaju kada se primeni posle setve, a pre nicanja kao što su: ambrozija (Ambrosia artemisiifolia), teofrastova lipica (Abutilon theophrasti), obična tatula (Datura stramonium), vrste iz roda dvornika (Polygonum sp.), pomoćnica (Solanum nigrum) i čičak (Xanthium strumarium).

 • Zeazin dobro suzbija korove kao što su: štir (Amaranthus sp.), hoću–neću (Capsella bursa pastoris), obična pepeljuga (Chenopodium album), srcolika pepeljuga (Chenopodium hybridum), ptičiji dvornik (Polygonum aviculare), gorušica (Sinapis arvensis) i divlja rotkva (Raphanus raphanistrum).

  Zadovoljavajuće suzbija korove kao što su: njivski vijušac (Bilderdykia convolvulus), obična tatula (Datura stramonium), njivska lubeničarka (Hibiscus trionum), ambrozija (Ambrosia artemisiifolia), teofrastova lipica (Abutilon theophrasti), pomoćnica (Solanum nigrum) i čičak (Xanthium strumarium).

 • Terbutilazin, aktivna materija preparata Zeazin, kao i svi drugi preparati iz grupe triazina, deluje blokadom hilove reakcije, što u osnovi ima za posledicu da biljke koje su osetljive na ove herbicide vrlo brzo postaju bledožute, žute, a zatim poprimaju braon boju i na kraju se suše. Kod primene posle setve, a pre nicanja ovaj herbicid u osnovi sprečava nicanje osetljivih korovskih biljaka, a kod primene posle nicanja useva i korova simptomi se uočavaju nakon nekoliko dana na već opisan način.

  Zeazin primenjen prema uputstvu proizvođača ne deluje štetno na kukuruz. Prilikom tretiranja ovim preparatom sprečiti zanošenje na susedne gajene useve kao što su: šećerna repa, strna žita, lucerka, povrće i višegodišnji zasadi (voćnjaci i vinogradi).

  U slučaju prevremenog skidanja ili preoravanja useva, na tretiranim površinama može se gajiti samo kukuruz.

Programi zaštite

Programi zaštite

Povezani proizvodi