Kompletna zaštita soje od širokolisnih korova

Reč struke

Objavljeno:

Objavljeno:

Novosti
Zaštita Soje Od širokolisnih Korova

Zaštita soje od širokolisnih korova je vrlo važna stavka programa zaštite soje, a kako da je sprovedete najbolje moguće, pitali smo stručnjaka za zaštitu biljaka iz kompanije Agrosava, dipl. inž. Danila Beatovića.

Stanje na terenu pokazuje da setva soje uveliko traje i da je došlo do porasta njene popularnosti. Kao da svi ove godine seju soju i to nije slučajno. Soja je inače vrlo ekonomski i agrotehnički značajna kultura, a rast njene cene na berzi dodatno motiviše ratare da se uključe u njenu proizvodnju.

Ipak, da li su svi ratari potpuno spremni za izazove u zaštiti soje? Obzirom da je to izuzetno nežna i osetljiva biljka, sa njenom zaštitom bi trebalo biti posebno obazrivi. Greške skupo koštaju – a evo kako da izbegnete najgore i nepopravljive.

Kompletna zaštita soje od širokolisnih korova

Najveći neprijatelji ove princeze ratarskih kultura jesu korovi. Njihov negativni uticaj je ogroman i to naročito u periodu od nicanja soje pa sve do zatvaranja redova. Tada korovi niču i pre i posle soje, a mnogo brže od nje.

U tome naročito prednjače širokolisni korovi (ambrozija, štir, pepeljuga, kereće grožđe…), i zato je njihovo suzbijanje od posebne važnosti. Pravo vreme za suzbijanje širokolisnih korova u soji je između prvog i trećeg troliska.

Agrosava preporučuje izuzetno delotvornu kombinaciju preparata, pomoću koje je zaštita soje od širokolisnih korova kompletna. U pitanju su preparati Savazon, Sinamon i Piano. Njihovom kombinacijom efikasnost suzbijanja korova u soji je gotovo 100%, čak i posebno opasnog korova henopodijuma (na koga specifčno deluje Piano).

Takođe, Agrosava se potrudila da ratarima dodatno smanji stres i ceo proces zaštite soje od korova maksimalno pojednostavi. Pored prethodno nabrojanih, dobro poznatih preparata, Agrosava ima i nov proizvod – Albion. Albion je kombinacija dve aktivne materije iz Savazona i Sinamona, i kao takav je kompletan preparat za suzbijanje širokolisnih korova. Albion se takođe kombinuje sa Pianom.

Dakle, soja je važna i profitabilna kultura, ali i kultura kojom se treba konstantno baviti. Posebno je treba čuvati od korova, u pravo vreme i na pravi način. U suprotnom, posledice mogu biti katastrofalne i vaš prinos smanjen u značajnoj meri.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=ZOVPLhT-W5Q[/embedyt]

Najnovije novosti